Pâinea se scumpește în regiunea transnistreană

  • 22 Noiembrie 2018 13:25
Pâinea se scumpește în regiunea transnistreană

De la 1 decembrie, prețurile la cele mai cunoscute tipuri de pâine în Transnistria se vor majora cu 15%. Această decizie a fost luată de așa-numitul minister al dezvoltării economice, care, în fiecare an, în luna noiembrie, stabilește plafonul prețurilor la pâine pentru anul următor.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la presa regională, creșterea prețurilor se datorează scumpirii cerealelor din care se face făină pentru coacere, de la 1900 la 2400-2600 ruble per tonă.

Totodată, potrivit directorului Combinatului de panificație din Tiraspol, Alexandr Rosenberg, anterior, stocurile de făină și alte ingrediente pentru coacere erau achiziționate la cursul de oficial de 11,3 ruble pentru un dolar, iar acum acest curs este de 16,1 ruble.

Inițial, producătorii au insistat asupra unei majorări de 45%, care a fost scăzută până la 15% "din contul reglementării de stat - întreprinderile au fost nevoite să reducă la maximum posibil nivelul rentabilității".

"Deoarece este vorba de tipuri de pâine de importanță socială, veniturile producătorilor s-au redus la valori minime echivalente cu impozitele și nu avem dreptul să le aduce la pierderi. Costurile curente au fost analizate cu atenție, totul este calculat la minimum", a declarat Serghei Obolonik, „vicepreședintele guvernului”.

Potrivit lui, cea mai ieftină pâine de la Combinatul de panificație din Tiraspol, care cântărește 400 de grame, se va scumpi de la 1 decembrie de la 2,85 până la 3,3 ruble.

În același timp, autoritățile regiunii susțin că pâinea în Transnistria este "mai ieftină decât în țările învecinate".

"Spre deosebire de Ucraina, pâinea coaptă din făină de calitate superioară este mai ieftină cu 10-17%, din făină de gradul I - cu 45%. În Moldova, prețul este chiar mai mare decât în Ucraina", a spus Obolonik.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău