Pagube de peste un miliard de euro, după ce un balon rătăcit a oprit producția unor importante fabrici de semiconductori din Germania

  • 16 Septembrie 2021 19:45
Pagube de peste un miliard de euro, după ce un balon rătăcit a oprit producția unor importante fabrici de semiconductori din Germania

Două mari companii au fost obligate să oprească activitatea unor importante fabrici care produc semiconductori în Germania, după o defecțiune în alimentarea cu electricitate. De această dată, nu criza din sectorul energetic a fost de vină, ci un balon rătăcit care a a declanșat un scurtcircuit. Pagubele s-au ridicat la peste un miliard de euro, iar incidentul ar putea agrava și mai mult criza globală de aprovizionare cu semiconductori, informează Bloomberg, citat de DIGI24.

Este vorba despre companiile Infineon Technologies AG și Robert Bosch GmbH. Orașul german Dresda a suferit luni, în jurul orei 2 p.m., o întrerupere majoră în aprovizionarea cu energie electrică timp de 20 de minute, ceea ce a obligat închiderea uzinei Infineon până marți seara, a declarat un purtător de cuvânt de la Infineon, potrivit sursei citate.

În cazul uzinei Bosch, chiar dacă aceasta a putut reporni activitatea încă de luni seara, compania analizează încă pagubele provocate acestei facilități de producție cu o valoare de un miliard de euro. În schimb, firma GlobalFoundries Inc. a informat că impactul asupra propriei sale uzine de la Dresa a fost limitat pentru că firma dispune de capacități de producție de energie la fața locului.

Această defecțiune în aprovizionarea cu electricitate nu are legătură cu criza din sectorul energetic care afectează alte uzine din Europa. Un balon din folie de aluminiu rătăcit a aterizat în interiorul unei stații de tranformare unde a declanșat un scurtcircuit care pare să fie de vină pentru întreruperea furnizării energiei electrice, a anunțat poliția din Dresda, citată de Bloomberg și Agerpres.

Incidentul vine într-un moment inoportun

Constructorii auto au în continuare probleme în aprovizionarea cu componente precum semiconductori. Directorul general de la Infineon, Reinhard Ploss, declara luna trecută că deficitul mondial în aprovizionarea cu semiconductori ar putea să se prelungească până în 2023.

Uzina Infineon de la Dresda produce peste 400 de componente, inclusiv cipuri pentru industria auto. Campusul său din apropiere de acest oraș din estul Germaniei este una din cele mai mari și mai avansate facilități de producție ale grupului Infineon.

La rândul său, grupul Bosch tocmai a inaugurat în luna iunie uzina sa de semiconductori de la Dresda, pe fondul încercărilor de a face Europa mai puțin dependentă de importurile din Asia și SUA. Această uzină, cu o suprafață de 14 terenuri de fotbal, a fost construită pentru a produce cipuri pentru scule electrice și componente auto. Nici Infineon și nici Bosch nu au oferit evaluări cu privire la impactul acestor întreruperi.

În schimb, uzina de semiconductori pe care GlobalFoundries o are la Dresda, și unde lucrează aproximativ 3.200 de angajați, este în mare protejată de perturbările din rețeaua de alimentare cu energie electrică grație celor două generatoare pe care le deține la această uzină. Chiar și așa, a existat un impact limitat pentru că cele două generatoare nu acoperă în proporție de 100% necesarul de electricitate, a declarat Erica McGill, purtător de cuvânt al companiei GlobalFoundries. "Acest incident ne-a consolidat hotărârea de a deveni complet independenți de rețeaua publică în decurs de cinci ani", a precizat Erica McGill.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-3
Tue
-2
Arhivă Radio Chișinău