Pacienții cu COVID-19 și alte patologii dezvoltă mai mulți anticorpi (studiu)

  • 01 Decembrie 2021 19:55
Pacienții cu COVID-19 și alte patologii dezvoltă mai mulți anticorpi (studiu)

Cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut și alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), relatează EFE, potrivit Agerpres.

Studiul a analizat nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 și ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare.

Dincolo de semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menține stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi și un grad mai mare de protecție, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

"Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos și presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi" decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

De asemenea, cei declarați pozitivi și care au prezentat cel puțin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea gustului și a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanți au avut simptome și după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) și pierderea mirosului (19,9 %).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău