Ostașii căzuți în războiul din Afganistan au fost comemorați

  • 15 Februarie 2020 13:04
Ostașii căzuți în războiul din Afganistan au fost comemorați

Ostașii moldoveni care au căzut pe câmpul de luptă în războiul din Afganistan au fost comemorați astăzi la Complexul memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din Chișinău. Mitingul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 31 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan, transmite IPN.

Premierul Ion Chicu a spus, la eveniment, că ziua de astăzi este un prilej pentru a ne închina celor care au mers neînfricați la război, pentru vitejia și eroismul de care au dat dovadă. „Să ne rugăm împreună pentru pace și înțelepciune în Republica Moldova”, a chemat premierul.

Ghenadie Iurco, consilierul președintelui Republicii Moldova, a transmis mesajul șefului statului, menționând că, „deși au trecut mai bine de trei decenii, amintirea confruntărilor din Afganistan persistă chiar și în conștiința generațiilor actuale”. „În memoria eroilor căzuți, care au demonstrat sacrificiu, curaj și stoicism, suntem datori să evităm orice formă de discriminare, ură și intoleranță, deoarece nimic nu poate fi mai presus decât pacea și libertatea”.

Potrivit ministrului apărării, Victor Gaiciuc, prin urgia războiului din Afganistan au trecut peste zece mii de cetățeni moldoveni. 301 au căzut în lupte, iar alți circa 600 au fost răniți. „Războiul din Afganistan a devenit istorie, dar a lăsat o urmă adâncă și dureroasă în inima poporului nostru”, a spus ministrul.

Eduard Gumeniuc, secretarul Consiliului Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan, s-a întors de la război cu o rană suflet care și astăzi sângerează, a rămas ca o cicatrice ce nu se va trata niciodată, spune veteranul. El și-a exprimat speranța că vor fi ultimii veterani pe acest pământ cu experiență de luptă și că războaie nu vor mai fi.

Acțiuni de comemorare au fost organizate și în alte localități ale țării. În fiecare an, la 15 februarie au loc manifestări pentru a marca retragerea trupelor armate din Afganistan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău