OSCE va ancheta încălcările dreptului internațional comise de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina

  • 03 Martie 2022 19:15
OSCE va ancheta încălcările dreptului internațional comise de Rusia de la începutul invaziei în Ucraina

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va crea o misiune de experți independenți pentru a ancheta încălcările dreptului internațional comise de Rusia de la invadarea Ucrainei, a anunțat joi delegația canadiană, în numele a 45 de state membre, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Un raport ar urma să fie finalizat "de preferință în trei săptămâni" pentru a stabili "eventuale cazuri de crimă de război" și "a le prezenta tribunalelor competente", se arată într-un comunicat al OSCE.

Această misiune, desfășurată în acord cu Kievul, ar urma de asemenea să documenteze probele de încălcare de către Rusia a angajamentelor sale în materie de drept internațional.

Ea a fost cerută în cadrul unui așa-numit Mecanism Moscova de către 45 de țări reprezentate de Ottawa din cele 57 de state membre, printre care cele din Uniunea Europeană, Marea Britanie, SUA, Georgia, Republica Moldova, Serbia, Elveția și Turcia.

OSCE are competența de a stabili astfel de misiuni la solicitarea unui grup de țări membre. O inițiativă similară a avut loc deja în 2018, pentru a analiza crimele din Cecenia împotriva persoanelor LGBT+.

Organizația cu sediul la Viena, în Austria, a acuzat atunci direct Rusia, care este de asemenea membră, spunând că 'tolerează' un 'regim de impunitate' în respectiva republică din Caucaz.

În 2020, în urma unor alegeri frauduloase și a reprimării din Belarus, OSCE a denunțat într-un alt raport acest tip de "acte de tortură" și a făcut apel la Minsk să anuleze scrutinul prezidențial.

OSCE, singură instanță internațională prezentă în Ucraina de la anexarea Crimeii în 2014, este pe punctul să își evacueze de urgență echipa de observatori din cauza luptelor în derulare.

Miercuri seara, organizația a anunțat moartea unei membre ucrainene a misiunii sale locale, în timpul unui bombardament al forțelor ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău