OSCE reiterează propunerea de mediere a crizei din Belarus

  • 24 August 2020 11:12
OSCE reiterează propunerea de mediere a crizei din Belarus

Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), prim-ministrul Albaniei Edi Rama, și ministrul suedez de externe, Ann Linde, a cărei țară urmează să preia președinția acestei organizații, au reiterat o propunere de mediere a președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, notează agenția France Presse și agerpres.

Într-o scrisoare expediată sâmbătă, a cărei copie a fost obținută duminică de AFP de la o sursă apropiată guvernului albanez, OSCE afirmă că urmărește "îndeaproape și cu preocupare evenimentele din Belarus".

"Dorim să reiterăm oferta noastră de vizită, pentru a asculta punctele de vedere asupra situației și a discuta provocările actuale din țară", au adăugat Edi Rama și Ann Linde.

"Belarus este un membru apreciat al organizației noastre și suntem pregătiți să ne manifestăm sprijinul față de Belarus", potrivit documentului.

Pe de altă parte, Edi Rama a discutat joi la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre situația din Belarus.

"Edi Rama și Serghei Lavrov au discutat despre situația din Belarus în contextul propunerilor președinției albaneze a OSCE cu scopul de a contribui la dialogul dintre autorități și opoziție", potrivit unui comunicat al ambasadei Rusiei la Tirana.

Serghei Lavrov a subliniat că este esențial ca populației din Belarus să i se permită să își rezolve singură propriile probleme.

Șeful diplomației de la Moscova s-a opus unei soluții impuse din exterior cetățenilor din Belarus pentru a evita trista experiență a "intervenției europene" în Ucraina din februarie 2014, înainte de răsturnarea de la putere a conducerii proruse de la Kiev.

Aleksandr Lukașenko se confruntă cu manifestații cotidiene și cu o mișcare de grevă declanșate la apelul opoziției. Aceasta respinge rezultatele alegerilor prezidențiale de la 9 august care l-au dat învingător pe actualul șef al statului cu 80% din voturi.AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău