OSCE: Formula Steinmeier poate fi un punct de pornire pentru implementarea acordurilor de la Minsk

  • 09 Octombrie 2019 09:49
OSCE: Formula Steinmeier poate fi un punct de pornire pentru implementarea acordurilor de la Minsk

Președintele Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), Gigi Tsereteli, a asigurat că organizația pe care o reprezintă apără cu fermitate principiile referitoare la protecția integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei și salută recentele inițiative ruso-ucrainene privind aprobarea textului așa-numitei "formule Steinmeier", care poate fi utilă în ceea ce privește implementarea acordurilor de pace de la Minsk.

"Conflictul nu poate fi rezolvat prin mijloace militare. Singura modalitate de a atenua suferințele oamenilor din estul Ucrainei, în special în contextul apropierii sezonului rece, este o abordare pas cu pas. În pofida necesității unor clarificări suplimentare, așa-numita formulă Steinmeier ar putea fi un adevărat punct de pornire pentru obținerea unor progrese în ceea ce privește implementarea acordurilor de la Minsk" - a apreciat Tsereteli.

Potrivit oficialului, AP OSCE este pregătită ca, în caz de necesitate, să contribuie la organizarea alegerilor locale în Donbas, dacă se ajunge la un acord în acest sens. Amintim că, pe data de 1 octombrie, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Ucraina a acceptat conținutul "formulei Steinmeier" pentru restabilirea păcii în Donbas, document propus de fostul ministru german de externe, Frank-Walter Steinmeier, în prezent președinte al Germaniei.

Potrivit lui Zelenski, această formulă prevede adoptarea de către Ucraina a unei legi cu caracter provizoriu privind acordarea unui statut special pentru Donbas. Legea respectivă ar urma să capete caracter permanent, dacă OSCE recunoaște alegerile locale din teritoriile aflate acum sub ocupație și numai după ce se confirmă faptul că scrutinul a fost organizat în mod democratic, în conformitate cu legislația ucraineană.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău