OSCE cere Rusiei eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sențov, aflat de trei luni în greva foamei

  • 10 August 2018 10:11
OSCE cere Rusiei eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sențov, aflat de trei luni în greva foamei

Reprezentantul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei, Harlem Désir, a solicitat, din nou, autorităților din Federația Rusă eliberarea regizorului ucrainean Oleg Sențov, condamnat în mod ilegal la 20 de ani de închisoare și aflat în greva foamei din 14 mai.

"Sunt foarte îngrijorat de deteriorarea stării de sănătate a scriitorului și regizorului de film din Crimeea Oleg Sențov, care face greva foamei în semn de protest într-un penitenciar din Rusia. Reiterez apelul meu la eliberarea sa. Acum, este ceva foarte urgent" - a scris Harlem Désir pe contul său de Twitter.

Reprezentantul OSCE a făcut acest apel după ce Natalia Kaplan, sora regizorului ucrainean Oleg Sențov, a declarat că starea de sănătate a fratelui său este catastrofală. Aceasta susține că a primit de la avocatul regizorului o scrisoare semnată de Sențov, în care acesta îi spune că nu se mai ridică din pat. "Mi-a scris că sfârșitul este aproape, însă nu se referea la eliberare. Mă întreba dacă se mai interesează cineva de faptul că se află în greva foamei, pentru că nu mai primește scrisori. Spune că nu are nicio informație și nu știe ce se întâmplă" - a scris pe Facebook sora regizorului Oleg Sențov. Anterior, avocatul Dmitri Dinze a declarat că regizorul Sențov a slăbit 30 de kilograme de când a intrat în greva foamei, starea sa de sănătate fiind precară. Potrivit avocatului, regizorului i-a scăzut semnificativ nivelul hemoglobinei, iar pulsul i-a ajuns la aproximativ 40 de bătăi pe minut. Dmitri Dinze susține că a încercat să-l convingă pe Oleg Sențov să accepte internarea în spital, însă acesta refuză. "De la 100 de kilograme, a ajuns 70" - a precizat avocatul. Serviciul rus de executare a pedepselor, însă, susține că starea de sănătate a deținutului ucrainean Oleg Sențov este "satisfăcătoare".

În tot acest context, comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat că este pregătită să analizeze cu reprezentanții Rusiei orice fel condiție pentru a organiza un schimb de prizonieri care să-l vizeze pe Oleg Sențov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău