Ortodocșii pe stil vechi sărbătoresc duminică Sfântul Vasile

  • 13 Ianuarie 2018 18:32
Ortodocșii pe stil vechi sărbătoresc duminică Sfântul Vasile

Creștinii ortodocși care se conduc de calendarul iulian îl sărbătoresc duminică, 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareei, unul dintre cei mai mari sfinți ierarhi ai Bisericii creștine.

În ajunul Sfântului Vasile cel Mare, la 13 ianuarie, copii umblă cu uratul prin sat, iar a doua zi merg cu semănatul și gospodarii le dau daruri, bomboane, turte, nuci, covrigi, colăcei și bani. În ziua de 14 ianuarie, pe stil vechi, se sărbătorește Anul Nou.

După Sfânta Liturghie, care se oficiază de dimineață, se face Tadeul pentru noul an, iar preotul seamănă credincioșii cu semințe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate și prosperare în noul an.

Vasile cel Mare a ajuns sfânt încă în timpul vieții, datorită acțiunilor sale filantropice. Se consideră că Sfântul Vasile cel Mare a pus bazele asistenței sociale prin înființarea vasiliadelor, un prototip al orfelinatelor și spitalelor, unde erau îngrijiți copiii și bolnavii.

 Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori pe ani, de sărbătorile împărătești și în duminicile din Postul Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău