Originea degetului de bronz de 38 de centimetri din colecția Muzeului Luvru a fost identificată

  • 18 August 2018 18:18
Originea degetului de bronz de 38 de centimetri din colecția Muzeului Luvru a fost identificată

Un deget din bronz al statuii colosale a împăratului Constantin din Antichitate a fost regăsit la Muzeul Luvru, potrivit Le Figaro, scrie news.ro.

O piesă mult timp neidentificată din muzeul parizian aparține unei capodopere a Antichității, iar cercetătorii francezi au arătat că face parte dintr-un bronz ale cărui vestigii pot fi văzute la Roma. Ansamblul măsoară în jur de 12 metri înălțime. 

Experții au identificat originea unuia dintre misterioasele obiecte din colecțiile de la Luvru. Un deget din bronz de 38 de centimetri și-a regăsit proprietarul. Acesta aparține reprezentării în bronz auriu a împăratului Constantin, o capodoperă ce datează din jurul anului 330 înaintea erei noastre, una dintre cele mai cunoscute statui din lume și cea mai mare din Antichitate. 

Din statuie, Muzeele Capitoline de la Roma nu dețin decât capul, mâna stângă (150 de centimetri înălțime) și un glob, simbol imperial.

Potrivit dimensiunii capului, statuia ar fi măsurat 12 metri înălțime. Ea a fost realizată din bronz auriu, în onoarea împăratului Constantin (272 - 337 înainte de Hristos). O reprezentare fastuoasă așa cum a fost domnia acestui imperator care se credea monarh divin. 

Muzeul francez și C2RMF(Centrul de cercetări și restaurări al muzeelor din Franța) s-au asociat într-un proiect pentru studierea marilor realizări antice din bronz. 

Originea piesei din bronz a fost descoperită grație "analizei compoziției aliajului și a studiului tehnicilor de fabricație", potrivit unui comunicat de presă. 

În secolul al XIX-lea, marchizul Campana a fost unul dintre cei mai competenți colecționari de artă antică. El a cumpărat degetul lui Constantin și l-a revândut lui Napoleon III, care dorea să-și mărească colecțiile franceze. După 1863, fragmentul a rămas neidentificat în colecțiile de la Luvru. 

Muzeul Luvru va găzdui în octombrie o expoziție consacrată obiectelor marelui colecționar italina "Un rêve d'Italie: la collection du marquis Campana". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău