Organizațiile umanitare cer ONU să intervină în Statele Unite pentru respectarea dreptului la avort

  • 02 Martie 2023 10:32
Organizațiile umanitare cer ONU să intervină în Statele Unite pentru respectarea dreptului la avort

Aproape 200 de organizații umanitare cer ca ONU să intervină în Statele Unite pentru a opri "distrugerea dreptului la avort", se arată într-o scrisoare comună care va fi trimisă astăzi, scrie The Guardian.

Documentul precizează că de la revocarea dreptului constituțional la avort, în iune 2022, în jur de 22 de milioane de femei din SUA trăiesc acum în state unde avortul la cerere a fost fie interzis, fie a devenit inaccesibil. Printre semnatari se numără organizații de prestigiu precum Amnesty International sau Human Rights Watch, transmite digi24.ro.

Restricțiile le împiedică pe femei "ia decizii legate de propriul lor corp" și este un atac la "demnitatea și egalitatea persoanelor care rămân însărcinate", se arată în scrisoare.

Semnatarii documentului spun că revocarea dreptului constituțional la avort contravine obligațiilor internaționale ale Statelor Unite ca membru ONU. Statele care fac parte din Organizația Națiunilor Unite sunt obligate să respecte dreptul la viață, sănătate, intimitate și siguranță și să prevină tratamentele inumane, crude și degradante, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii spun că Națiunile Unite au stabilit deja că interzicerea dreptului la avort poate cauza "suferință fizică și mentală atât de severă în intensitate încât poate fi echivalată cu tortura".

Statutul Statelor Unite de lider pe scena mondială nu înseamnă că pot face excepție de la aceste obligații, ci, din contră, le obligă să facă mai mult pentru a fi respectate, a declarat un reprezentant al organizației Global Justice Center, care se numără printre semnatare.

„Statele Unite trebuie admonestate pe scena internațională pentru felul în care își tratează femeile, fetele și alte persoane care pot rămâne însărcinate - magnitudinea și intensitatea violărilor drepturilor omului perpetuate de SUA împotriva propriei populații sunt greu de digerat în acest moment", a declarat Christine Ryan, membră a organizației Global Justice Center.

„Este o ironie tragică faptul că guvernul SUA folosește limbajul drepturilor omului pentru a condamna abuzurile statale împotriva cetățenilor altor țări, fie că vorbim de Iran sau Belarus. Aceste norme trebuie aplicate și acasă. Pentru mult prea mult timp SUA au reușit să evite o examinare internațională", a adăugat Ryan.

Semnatarii scrisorii le cer oficialilor ONU să notifice SUA în legătură cu violările drepturilor omului, să facă inspecții în această țară și să ceară guvernului să își respecte obligațiile internaționale inerente unui stat membru ONU. Organizațiile umanitare amintesc că în trecut ONU a condamnat lipsa accesului la avort în țări precum Irlanda sau El Salvador și au cerut ca aceleași standarde să se aplice și în cazul SUA.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău