Organizațiile de creditare nebancară, obligate să anuleze plăți sau să restituie circa 114 mln lei

  • 26 Ianuarie 13:52
Organizațiile de creditare nebancară, obligate să anuleze plăți sau să restituie circa 114 mln lei

Pe parcursul anului trecut, Comisia Națională a Pieței Financiare a prescris organizațiilor de creditare nebancară să restituie sau să anuleze plăți aferente contractelor de credit în sumă de 113,8 milioane de lei în cazul a circa 12 400 de contracte de credit. De asemenea, sume importante au fost prescrise pentru a fi restituite de către creditori și ca rezultat al intervenției CNPF în procesul de examinare a petițiilor, transmite IPN.

În urma a circa 300 de sesizări din partea consumatorilor financiari, Comisia a constatat  un șir de abateri, cum ar fi limitări în ce privește plățile aferente contractelor de credit, clauze abuzive etc. Urmare a verificărilor, creditorii au casat obligații de plată în sumă de circa un milion de lei.

CNPF a prescris pentru opt organizații de creditare nebancară dreptul să solicite doar restituirea sumei inițiale acordate în cuantum de circa 115 milioane de lei în raport cu debitorii-consumatori. Această sumă reprezintă plăți aferente contractelor de credit - dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere etc.

„Măsurile întreprinse de autoritate vin ca răspuns la încălcarea prevederilor legale privind limitarea costurilor și penalităților rezultate din contractele de credit pentru consumatori. Abaterile au fost identificate atât în cadrul activităților de control efectuate de autoritatea de supraveghere, cât și urmare a procesului de sesizare din partea consumatorilor de servicii financiare, care au solicitat verificarea respectării legislației de către OCN-uri în procesul de acordare a creditelor”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Din 1 iulie 2023, CNPF este responsabilă de reglementarea, supravegherea și protejarea drepturilor consumatorilor de servicii financiare pe domeniile de asigurări, creditare nebancară, piața de capital. Începând cu 1 ianuarie 2024, mandatul instituției a fost extins pentru a include protecția consumatorilor în relațiile cu băncile, prestatorii de servicii de plată și unitățile de schimb valutar.

CNPF a lansat Linia telefonică pentru consumatorii de servicii financiare, cu numărul: 022 85 95 95, la care cetățenii pot beneficia de lămuriri și explicații din partea specialiștilor Direcției suport consumatori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău