Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra efectelor pe termen lung ale COVID-19

  • 31 Octombrie 2020 13:43
Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra efectelor pe termen lung ale COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri în legătură cu severitatea efectelor pe termen lung asupra sănătății ale COVID-19, relatează sâmbătă dpa, preluat de Agerpres.

"În cazul unui număr semnificativ de persoane, acest virus provoacă o serie de efecte grave pe termen lung", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, adăugând că aceste efecte pot afecta pe oricine, atât tineri, cât și vârstnici, indiferent dacă sunt tratați în spital sau acasă.

"Deși numărul exact al persoanelor care se confruntă cu efecte pe termen lung nu este clar stabilit încă, simptome și complicații post-COVID-19 au fost raportate atât la pacienți spitalizați cât și la cei tratați acasă", a mai spus el.

"Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este spectrul vast de simptome care fluctuează în timp, se suprapun adesea și pot afecta orice sistem din organism", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Simptomele care afectează foștii pacienți pot dura luni de zile și pot include epuizare severă, probleme de respirație, palpitații sau probleme de memorie, care pot face imposibilă întoarcerea la muncă sau la viața normală.

Acest lucru subliniază "cât de inadmisibilă din punct de vedere moral și irealizabilă este așa-numita strategie de 'imunizare în masă' ", a mai spus directorul OMS. Nu numai că ar conduce la alte milioane de decese inutile, însă ar condamna un număr semnificativ de oameni la suferințe înainte de recuperarea completă, a mai spus el.

"Până vom avea un vaccin, guvernele și oamenii trebuie să depună toate eforturile pentru a opri transmisia, care este cel mai bun mod de a preveni consecințele post-COVID-19 pe termen lung", a afirmat șeful OMS. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău