Organizația Keystone Moldova a încheiat programul ”Acces egal la educație”

  • 20 Martie 2014 14:47
Organizația Keystone Moldova a încheiat programul ”Acces egal la educație”

Organizația Keystone Moldova a încheiat joi, 20 martie, programul ”Acces egal la educație”, dedicat dezinstituționalizării și integrării copiilor cu dizabilități în școlile comunitare.

Din 2010 și până în prezent au fost evaluați și integrați 225 de copii cu necesități speciale în 22 de școli din Republica Moldova. 

Vera Caisîm este pedagog de sprijin de la liceul ”Mihai Eminescu” din Anenii Noi deja al treilea an. Ea a fost instruită în cadrul proiectului ”Acces egal la educație”, astfel încât, în prezent lucrează cu cei 19 copii cu dizabilități, integrați în instituție. Sarcina ei constă în elaborarea, împreună cu pedagogii, a planurilor educaționale individualizate pentru fiecare copil și sprijin la ore.

Treptat, sarcina de incluziune socială a copiilor cu dizabilități a fost transferată spre autorități, care urmează să preia în totalitate aceste competențe, a subliniat coordonatorul proiectului, Galina Filip.

Ministerul Educației este în proces de elaborare a unei formule de finanațare per elev, specifică pentru copiii cu dizabilități, a subliniat Valentina Chicu, șefa direcției învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației.

Noua formulă ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, a adăugat Valentina Chicu. În prezent, raioanele alocă 2 la sută din buget pentru finanțarea educației incluzive. În fiecare raion funcționează câte un serviciu de asistență psihopedagogică, care evaluează copiii cu necesități speciale și le recomandă planuri individualizate de studii.

În instituțiile rezidențiale din Republica Moldova mai rămân aproape 4000 de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău