Organizația Human Rights Watch denunță utilizarea bombelor cu submuniție în Siria

  • 20 Decembrie 2015 16:00
Organizația Human Rights Watch denunță utilizarea bombelor cu submuniție în Siria

Organizația Human Rights Watch (HRW) a denunțat duminică utilizarea tot mai frecventă a bombelor cu submuniție de la începutul ofensivei militare ruse și a regimului sirian împotriva grupurilor rebele, la 30 septembrie, transmite AFP.

Această organizație de apărare a drepturilor omului, cu sediul la New York, susține că a identificat cel puțin 20 de situații în care au fost folosite bombe cu submuniție de la începutul ofensivei ruso-siriene.

HRW a precizat că a colectat informații privind atacuri în nouă locuri, dintre care două în tabere de persoane strămutate și care au ucis cel puțin 35 de civili, inclusiv cinci femei și 17 copii, și au rănit alte zeci de persoane.

Pentru celelalte cazuri, HRW a indicat că are probe în imagini privind folosirea de bombe cu submuniție.

Bombele sunt de fabricație rusă sau datează din perioada fostei Uniuni Sovietice, susține organizația.

HRW mai afirmă că folosirea acestor bombe încalcă rezoluția 2139 a Consiliului de Securitate al ONU de la 22 februarie 2014 care cere tuturor părților implicate în conflictul din Siria să pună capăt 'folosirii de arme la întâmplare în regiuni populate'.

Organizația contrazice de asemenea comunicatul publicat de Ministerul sirian de Externe la 9 noiembrie 2015 și care dădea asigurări că armata siriană 'nu a folosit și nu va folosi arme care lovesc la întâmplare'.

'Promisiunea siriană este vidată de sens din moment ce bombe cu submuniție lovesc civili în mai multe părți din teritoriu', afirmă Ole Solvang, director adjunct pentru operațiunile de urgență ale HRW.

Pe de altă parte, adaugă el, Consiliul de Securitate al ONU 'trebuie să își asume angajamentele de a proteja populație civilă, cerându-le tuturor taberelor să înceteze să folosească bombe cu submuniție'.

Bombele cu submuniție pot fi trase de artilerie sau lansate din avioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău