Organizarea muncii în schimburi prin prisma prevederilor Codului muncii. Nemulțumirea mediului de afaceri

  • 18 Iulie 2023 18:43
Organizarea muncii în schimburi prin prisma prevederilor Codului muncii. Nemulțumirea mediului de afaceri

Reprezentanții mediului de afaceri le cer autorităților să modifice Codul muncii în partea ce ține de durata întreruperii în muncă între schimburi deoarece în cazul reglementării actuale ”ar însemna că în loc de 24 de ore în zi ar trebui să existe 25,5 ore”.

Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham) a expediat autorităților o scrisoare în care se spune că ”în conformitate cu prevederile art. 101 alin. (6) din Codul muncii, durata întreruperii în muncă între schimburi nu poate fi mai mică decât durata dublă a timpului de muncă din schimbul precedent (inclusiv pauza pentru masă).

Reglementarea actuală din art. 101 alin. (6) al Codului muncii, la modul practic, pare a face imposibilă organizarea schimburilor cu durata de 8 ore (durata normală de muncă), or repausul între schimburi care ar trebui asigurat, ținând cont și de pauza de masă de minim 30 minute (conform art. 107 alin. (1) al Codului muncii), trebuie să fie de cel puțin 17 ore consecutive (în interpretarea cea mai favorabilă salariaților), ceea ce ar însemna că în loc de 24 de ore în zi ar trebui să existe 25,5 ore.

Norma legală de la art. 101 alin. (6) pare să impună angajatorilor obligații care, efectiv și real nu pot fi îndeplinite din considerentul depășirii celor 24 de ore astronomice dintr-o zi”.

Totodată, reprezentanții comunității de afaceri subliniază că Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, prevede la art. 3 că, statele membre iau măsurile necesare pentru ca orice lucrător să beneficieze de o perioadă minimă de repaus de 11 ore consecutive în decursul unei perioade de 24 de ore.

Ținând cont de prevederile acquis-ului comunitar, aceștia solicită analiza oportunității ajustării prevederilor legislației naționale în această parte.

Amcham menționează de asemenea că, potrivit dispozițiilor art. 107 alin. (4) din Codul muncii, durata repausului zilnic, cuprinsă între sfârșitul programului de muncă într-o zi și începutul programului de muncă în ziua imediat următoare, nu poate fi mai mică decât 11 ore consecutive – normă din Codul muncii care deja a fost armonizată cu dispozițiile Directivei 2003/88/CE.

 Având în vedere cele menționate, solicită modificarea normei art. 101 alin. (6) din Codul muncii și expunerea ei în următoarea redacție:

”(6) Durata întreruperii în muncă între schimburi nu poate fi mai mică decât 11 ore consecutive”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău