Organele de drept din R. Moldova nu au depus cerere pentru extrădarea lui Veaceslav Platon

  • 01 August 2023 16:24
Organele de drept din R. Moldova nu au depus cerere pentru extrădarea lui Veaceslav Platon

Veaceslav Platon este cercetat în trei cauze penale aflate pe rol în instanță, fiindu-i imputate mai multe capete de acuzare, dar și în trei cauze penale care se află la etapa de urmărire penală. Pe parcursul procesului penal, Platon s-a eschivat de a se prezenta în fața instanței, fiind localizat în Marea Britanie. Deși cunosc locul aflării, organele de drept din Republica Moldova nu au depus o cerere pentru extrădarea lui. Detalii în acest sens au fost prezentate de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-o conferință de presă, transmite IPN.

În faza de urmărire penală, Procuratura Anticorupție are opțiunea de a înainta învinuirea unei persoane care se află peste hotare. Dacă reușim să facem acest lucru, legea ne permite să mergem înainte cu dosarul în lipsa învinuitului. Noi am întreprins aceste măsuri, ca să-i fie înaintată învinuirea în trei cazuri separate și să putem termina urmărirea penală, iar apoi să trimitem cazul în judecată. Adițional avem alte trei cauze penală deja în judecată în privința lui Platon”, a precizat Veronica Dragalin.

Deocamdată nu a fost trimisă o cerere de extrădare în privința lui Veaceslav Platon. „Am avut anumite impedimente, să le spunem așa, la Interpol în privința lui Veaceslav Platon. De asta noi așteptăm momentul oportun când ar avea sens să trimitem o cerere de extrădare care va avea succes, ca să avem suficiente argumente de ce e necesară extrădarea”, a mai spus șefa PA.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, Veaceslav Platon a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor escrocherie și corupere activă, fiindu-i aplicată o pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni, prin cumul total al pedepselor sub forma de închisoare pe un termen de 12 ani. Prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău, din 14 decembrie 2018, instanța de apel a casat sentința, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 25 de ani. Ulterior, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 29 octombrie 2019, a fost casată total decizia Curții de Apel Chișinău și dispusă rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată.

Pe parcursul procesului penal, Veaceslav Platon s-a eschivat de a se prezenta în fața instanței, astfel încât, la demersul acuzatorului de stat, la 12 august 2021, instanța a dispus aplicarea măsurii preventive – arestarea preventivă (în contumacie) și anunțarea numitului în căutare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău