Ordinul anti-imigrație semnat de Trump a fost blocat parțial de un judecător, pe fondul unor proteste la aeroporturi

  • 29 Ianuarie 2017 14:00
Ordinul anti-imigrație semnat de Trump a fost blocat parțial de un judecător, pe fondul unor proteste la aeroporturi

Un judecător federal din Statele Unite ale Americii a blocat parțial implementarea ordinului executiv dat de Donald Trump care restricționează imigrația, scrie BBC. UPDATE Departamentul american pentru Securitate Internă a comunicat că va "respecta deciziile judecătorești", relatează agenția de știri Reuters.

Departamentul american pentru Securitate Internă a comunicat că va "respecta deciziile judecătorești" cu privire la suspendarea deportării persoanelor vizate de ordinul executiv antiimigrație semnat de președintele Donald Trump, relatează agenția de știri Reuters.

Într-un comunicat dat publicității de Departamentul pentru Securitate Internă se afirmă că autoritățile vor "respecta deciziile judecătorești", precizând că măsurile privind interzicerea intrării în țara a cetățenilor din mai multe state musulmane rămân valabile.

Comunicatul a fost emis la doar câteva ore după ce un judecător federal din New York a oprit temporar deportarea a zeci de persoane reținuți pe aeroporturi ca urmare a ordinului executiv ce prevede suspendarea programului de primire și instalare a refugiaților timp de patru luni și interdicția de a intra pe teritoriul american timp de trei luni pentru cetățenii din mai multe state majoritar musulmane.

"Aceste persoane au trecut prin screening-uri suplimentare de securitate și în acest moment sunt procesați pentru a intra în Statele Unite, în conformitate cu legile privind imigrația și deciziile judecătorești”, se afirmă într-un comunicat al Departamentului pentru Securitate Internă.

Decizia a fost dată duminică dimineață după ce mai mulți avocați ai persoanelor afectate și asociații ale drepturilor omului au atacat legea în instanță.

Cu toate acestea, decizia are caracter temporar și rămâne în vigoare până la examinarea mai atentă a cazurilor. În plus, aceasta interzice doar deportarea celor afectați de ordinul executiv, însă nu permite specific intrarea acestora pe teritoriul american, astfel că, multe din aceste persoane riscă să rămână blocate în aeroporturi.

Uniunea pentru Libertatea Civilă din SUA a estimat că între 100 și 200 de persoane care dețin cetățenia uneia din cele șapte state au rămas blocate în aeroporturi după ordinul președintelui Donald Trump de sâmbătă. 

La scurt timp după semnarea ordinului, mii de oameni au protestat în fața aeroporturilor din orașe precum New York, Dulles, Los Angeles, San Francisco, Denver și Philadelphia, unde au scandat „Lăsăți-i să intre!”.

Sute de persoane au venit la Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York pentru a protesta față de reținerea a doi cetățeni irakieni care au fost ulterior eliberați.

Congresmanul democrat Nydia Velazquez a participat la manifestația de la aeroportul din New York și a catalogat ordinul executiv semnat de Trump drept "rușinos" și "ne-american".

Sute de persoane, printre care și senatoarea Elizabeth Warren, s-au strâns pentru a protesta și la aeroportul Logan din Boston.

Alte persoane s-au strâns în fața judecătoriei din Brooklyn care, într-un final, a decis amânarea parțială a aplicării ordinului. Toți cei prezenți au izbucnit în urale după anunțarea deciziei.

Protestatarii au cerut, printre altele, anularea ordinului executiv și și-au proclamat, totodată, solidaritatea cu refugiații afectați de ordinul semnat de Trump.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
16
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău