Parlamentul European a adoptat noua distribuire a mandatelor post-Brexit; România va avea un loc în plus

  • 13 Iunie 2018 19:06
Parlamentul European a adoptat noua distribuire a mandatelor post-Brexit; România va avea un loc în plus

Eurodeputații au votat miercuri redistribuirea locurilor în Parlamentul European eliberate de către aleșii britanici din cauza Brexit-ului, în vederea viitoarelor alegeri europene din mai 2019, transmite AFP.

Cu 566 de voturi pentru (94 împotrivă și 31 de abțineri), Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat principiul unei reduceri a numărului său total de locuri de la 721 la 705 pentru viitoarea legislatură (2019-2024).

Alegerile europene vor avea loc între 23 și 26 mai 2019, cu două luni după plecarea programată a Marii Britanii și a celor 73 de eurodeputați ai săi.

Dintre cele 73 de mandate britanic lăsate vacante, 27 vor fi redistribuite unui număr de 14 țări din UE considerate "ușor subreprezentate" în legislativul comunitar.

Astfel, Franța (79 comparativ cu 74 în prezent) și Spania (59 față de 54) vor fi principalele beneficiare, fiind urmate de Italia (+3, adică 76 în total), Olanda (+3; 29 de mandate), Irlanda (+2; 13 mandate). Polonia, România, Suedia, Austria, Danemarca, Slovacia, Finlanda, Croația și Estonia vor avea fiecare cât un reprezentant suplimentar în PE.

Germania va rămâne țara cu cei mai mulți eurodeputați, 96.

În cazul aderării unor noi țări în viitor, numărul mandatelor din PE, care își ține alternativ sesiunile plenare la Strasbourg și Bruxelles, ar putea crește din nou, însă fără a depăși vreodată limita de 750 de deputați (plus președintele PE), așa cum prevăd tratatele europene.

Eurodeputatul portughez socialist Pedro Silva Pereira, co-raportor al textului votat, a salutat schimbarea, spunând că "este o reîmpărțire mai justă, în sfârșit conformă cu principiul proporționalității degresive" și cu principiul ca niciun stat să nu piardă vreun loc.

"Noul Parlament European va oferi o reprezentare mai echitabilă cetățenilor", a mai spus el.

Această redistribuire mai trebuie să primească undă verde și din partea șefilor de stat și de guvern europeni la viitorul lor summit de la Bruxelles la 28 și 29 iunie. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău