Orchestrele și Corurile Radio România la Festivalul Enescu 2015

  • 31 August 2015 17:58
Orchestrele și Corurile Radio România la Festivalul Enescu 2015

Alături de cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, orchestrele și corurile RADIO ROMÂNIA sunt din nou invitate să evolueze în cel mai important eveniment cultural internațional organizat în România: Festivalul “GEORGE ENESCU”.

În cadrul celei de-a XXII-a ediții - derulate între 30 august și 20 septembrie 2015 - vor evolua pe scenele festivalului aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români.

CORUL DE COPII RADIO (dirijor: Voicu Popescu) a fost primul dintre ansamblurile Radio România care s-a prezentat în fața publicului internațional pe scena festivalului și nu oricum, ci chiar în concertul de deschidere al evenimentului! Aseara (30 august), la Sala Mare a Palatului, Corul de Copii Radio s-a alăturat Orchestrei Române de Tineret, în celebra lucrare „Carmina Burana” (semnată de Carl Orff), interpretată sub bagheta dirijorului KRISTJAN JÄRVI.

Punctul culminant al participării ansamblurilor Radio România în cadrul festivalului îl va reprezenta concertul susținut miercuri, 2 septembrie (19.30), la Sala Mare a Palatului, cu celebra Simfonie nr. VIII, creație a lui MAHLER, una dintre lucrările „monumentale” ale repertoriului simfonic.

Considerată o adevărată „superproducție” și cunoscută de altfel în lumea muzicală ca „simfonia celor o mie” - datorită numărului foarte mare de artiști pe care îl implică - Simfonia a VIII-a va reuni pe scena Sălii Palatului patru dintre formațiile instituției. ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO (dirijor: Dan Mihai Goia) și CORUL DE COPII RADIO (dirijor: Voicu Popescu) vor evolua sub bagheta dirijorului german CORNELIUS MEISTER. Alături de ansamblurile Radio România, pe scenă se vor afla Corul Filarmonicii „George Enescu” (dirijor: Iosif Ion Prunner) și o serie de artiști lirici de talie internațională: Erika Sunnegårdh (soprană), Cellia Costea (soprană), Aurelia Florian (soprană), Michaela Selinger (alto), Liliana Ciucă (alto), Ștefan Vinke (tenor), Șerban Vasile (bariton) și Sorin Coliban (bas).

Cele patru ansambluri reunite ale Orchestrelor și Corurilor Radio România vor interpreta așadar una dintre cele mai ample lucrări corale ale repertoriului clasic, un adevărat „maraton” de virtuozitate muzicală pentru toți artiștii implicați. Compusă de Mahler în 1906, lucrarea a avut premiera absolută la Munchen în 1910, chiar sub bagheta compozitorului. Structura partiturii lui Mahler este una atipică: prima parte este bazată pe un imn creștin în latină - datat din sec. IX - iar cea de-a doua parte este inspirată din finalul celebrului „Faust” semnat de Goethe.

CORUL ACADEMIC RADIO (dirijor: Dan Mihai Goia) se va alătura, pe 12 septembrie, orchestrei de la BAYERISCHE STAATSOPER (Opera de Stat din Munchen), dirijate de CONSTANTINOS CARYDIS și va interpreta o partitură enesciană: Poemul simfonic „Isis“ – în aranjamentul lui Pascal Bentoiu, după schițele compozitorului. Pe 13 septembrie, alături de același prestigios ansamblu, sub bagheta dirijorului SEBASTIAN WEIGLE, Corul Academic Radio va fi apreciat în varianta concertantă a operei „Elektra“ (Richard Strauss), alături de mari voci internaționale, printre care și celebra mezzosoprană AGNES BALTSA.

Ca la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, Radio România Cultural și Radio România Muzical vor transmite live și prin difuzări ulterioare evenimentele din festival, la nivel național on air și online pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău