Orchestra Simfonică Radio din Praga, premieră în România

  • 23 Septembrie 2014 13:06
Orchestra Simfonică Radio din Praga, premieră în România

Ediția a II-a a RadiRo se desfășoară în perioada 20 – 27 septembrie la Sala Radio și aduce la București 5 orchestre radio europene, dirijori și soliști de primă mărime în peisajul muzical internațional.

După două zile în care muzica lui George Enescu a prins viață la Sala Radio, cu Rapsodia Română nr. 1, la bis, în primul concert al Orchestrei Radio din Finlanda și Rapsodia nr. 2, cântată în deschiderea concertului Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, a treia zi a Festivalului RadiRo a oferit luni, 22 septembrie, bucuria unui dialog muzical de rară intensitate: Dvořák și Mahler, cu Orchestra Simfonică Radio din Praga, aflată pentru prima dată în România!

Un concert – eveniment care i-a adus, în premieră pe aceeași scenă, pe dirijorul Tiberiu Soare și pianistul Jan Simon – cu o memorabilă interpretare a Concertului în sol minor pentru pian și orchestră de Antonín Dvořák, în compania ansamblului radio praghez. O întâlnire de înaltă clasă între doi muzicieni al căror destin artistic este semnificativ legat de lumea orchestrelor radio: Tiberiu Soare, liderul tinerei generații de dirijori români, dirijor principal al Orchestrei Naționale Radio, foarte apreciat de public și specialiști, deopotrivă, pentru eleganța și deschiderea viziunii sale artistice și pianistul Jan Simon, cu o carieră muzicală ale cărei repere se regăsesc în evoluția Orchestrei Simfonice Radio din Praga, unde este un foarte apreciat solist, dar și director al ansamblului.
„M-a bucurat foarte mult întâlnirea cu publicul de la Sala Radio. Am simțit pe scenă că spectatorii urmăresc fiecare detaliu și mi-am amintit cât de importantă este misiunea noastră, a muzicienilor. De asemenea, am fost încântat de dialogul cu Tiberiu Soare și de viziunea sa în ceea ce privește acest concert de Dvořák. Trebuie să remarc și sala de concerte, una dintre cele mai bune. A fost o experiență foarte plăcută”, a declarat pianistul Jan Simon la finalul concertului, într-un interviu pentru Radio România Muzical.
Orchestra Simfonică Radio din Praga, fondată în 1926, odată cu Radiojurnal, primul post de radio din Cehia, concertează în fiecare stagiune la Rudolfinum, celebra sală de concerte din Praga, și este invitată la evenimente muzicale și turnee internaționale în Europa, Asia și Statele Unite. Din stagiunea 2011 – 2012, dirijor șef al orchestrei este Ondrej Lénard, un muzician de mare originalitate și spontaneitate, care, până în 1990, a condus un alt ansamblu radio de referință din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Bratislava. Pasionat și de lumea operei, Lénard a colaborat cu celebre teatre de operă ca Wiener Staatsoper, Teatro di San Carlo din Napoli și Houston Grand Opera.
Ondrej Lénard a sosit la București alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga și va dirija cel de al doilea concert al ansamblului praghez la Festivalul RadiRo, programat marți, 23 septembrie, ora 19:00. Pe aceeași scenă cu dirijorul Ondrej Lénard va urca pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Cu peste 1.000 de concerte susținute pe toate meridianele, Horia Mihail este astăzi unul dintre cei mai bine cotați pianiști români, protagonist, în ultimii ani, a patru ediții consecutive a turneului Pianul călător, care au cucerit simpatia publicului român și internațional.
RadiRo continuă seria de evenimente conexe Festivalului, prilej pentru public de a participa la lansări de CD-uri și sesiuni de autografe! Astfel, marți, 23 septembrie, ora 17:00, la Librăria Cărturești, mezzosoprana Ruxandra Donose își va lansa primul CD realizat alături de un dirijor, o orchestră și o casă de discuri din România! Albumul Romance, publicat de Editura Casa Radio, a fost realizat în compania Orchestrei Naționale Radio, a dirijorului Tiberiu Soare și a Corului Academic Radio și cuprinde arii celebre ca Habanera, Seguidilla, Amour, viens aider, D'amour l'ardente flame, O don fatal… înregistrate recent, în aprilie 2014, la Radio România. Pe 24 septembrie, Ruxandra Donose va concerta la Festivalul RadiRo, alături de Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, iar la finalul concertului va oferi autografe pentru primul său compact-disc produs integral în România.
Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, este un eveniment cu un profil unic pe scena muzicală internațională, care își propune să aducă în atenție extraordinara varietate repertorială, actualitatea și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio europene. Concertele festivalului RadiRo sunt difuzate în direct de la ora 19:00 pe toate frecvențele naționale Radio România Cultural și Radio România Muzical și în streaming live audio pe Internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Ediția a II-a a RadiRo se desfășoară în perioada 20 – 27 septembrie la Sala Radio și aduce la București 5 orchestre radio europene, dirijori și soliști de primă mărime în peisajul muzical internațional. Directorul de onoare al RadiRo 2014 este dirijorul Cristian Mandeal.
Producător și organizator: Radio România
Coproducător: TVR
Eveniment desfășurat sub patronajul Guvernului României
Cu sprijinul: EBU – European Broadcasting Union
Sponsor principal: Vodafone România; Transportator oficial: Dacia
Cu sprijinul: Banca Transilvania, Borsec, ARCUB, Catering România, Librăriile Cărturești
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Observator Cultural, Cațavencii, Șapte Seri, Business Review, Suplimentul de cultură, Agenția de carte, Ziare.com, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Librăriile Humanitas
Informații detaliate pe pagina web a festivalului, www.radirofestival.ro și pagina de Facebook https://www.facebook.com/radiro.festival. Persoane de contact: Cristina Bărbulescu, e-mail: [email protected], telefon: 0745.289.181 și Irina Ungureanu, e-mail: [email protected], telefon: 0749.123.910.
Ultimele bilete la concertele festivalului sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.
Toate concertele programate pe durata Festivalului încep la ora 19:00. Întrucât concertele sunt filmate și înregistrate, accesul publicului în Sala Radio se face până cel târziu la ora 18:50. Nu este permis accesul în sală al copiilor sub 6 ani. Este interzisă folosirea camerelor de fotografiat și/sau de filmat pe întreaga durată a concertelor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău