Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va inaugura Festivalul Internațional „Piano Extravaganza" de la Sofia

  • 23 Septembrie 2022 16:55
Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va inaugura Festivalul Internațional „Piano Extravaganza

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va inaugura Festivalul Internațional "Piano Extravaganza" - ediția a XII-a de la Sofia cu o gală extraordinară, ce va avea loc pe 28 septembrie, ora 19:30, în Sala Filarmonicii din Sofia.

Soliștii concertului vor fi violonistul Mincio Mincev și pianistul Ludmil Anghelov, iar programul va cuprinde Sabin Pautza - Dansuri românești, W.A. Mozart/Philip Wilby - Concertul pentru vioară, pian și orchestra în Re major K. Arh. 56/315f și Simfonia a VIII-a în Sol major op. 88 de A. Dvorak, transmite Agerpres.

Concertul inaugural este organizat de Centrul Național de Artă Tinerimea Română, Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ambasadei României în Bulgaria și Primăriei municipiului Sofia și se bucură de patronajul președinților celor două țări, Rumen Radev și Klaus Johannis.

"Dorim împreună cu publicul bulgar, să marcăm împlinirea a 30 de ani de când relațiile româno-bulgare funcționează pe baze noi, prin semnarea Tratatului Bilateral de prietenie, cooperare si bună-vecinătate. Și, de asemenea, dorim să sărbătorim cei 15 ani de când ambele țări au aderat împreună la Uniunea Europeană, să ne aducem aminte de acest moment și să ne bucurăm și să înțelegem și mai bine câte beneficii a adus pentru ambele state și pentru cetățenii lor faptul că noi astăzi suntem membri ai Uniunii Europene", a declarat ambasadoarea României în Bulgaria, Brândușa Predescu, într-o conferință de presă săptămâna aceasta la Sofia, citată vineri de site-ul https://www.mybg.biz.

La aceeași conferință de presă, maestrul Ludmil Anghelov i-a mulțumit ambasadoarei României pentru tot efortul și sprijinul acordat pentru realizarea acestui proiect. ''Aș dori să mai mulțumesc și Ministerului Culturii din Bulgaria, Ministerului Culturii din România, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipalității Sofia, și celorlalte instituții care au sprijinit și au făcut posibil ca acest concert inaugural să se desfășoare pe data de 28 septembrie, iar noi să ne putem bucura de această orchestră extraordinară, cu un dirijor de excepție și un program extraordinar de frumos".

"Unul dintre rolurile inițiale ale Orchestrei Române de Tineret a fost acesta de ambasador cultural, iar prezența noastră la Sofia într-un an în care România și Bulgaria aniversează 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană este o nouă dovadă în această direcție, concertul nostru transformându-se într-un gest de diplomație culturală de care suntem mândri", declara și dirijorul concertului și mentorul Orchestrei Române de Tineret, Cristian Mandeal.

Festivalul Internațional "Piano Extravaganza", organizat de Piano Extravaganza Foundation, a avut loc pentru prima oară în octombrie 2011 și a apărut ca o încununare a eforturilor pianistului Ludmil Anghelov, fondator și director artistic al acestuia. Principalul scop al festivalului a fost punerea în valoare a tezaurului repertorial pianistic prin promovarea unor lucrări de valoare deosebită, prea puțin cunoscute, și lucrări create de compozitori care s-au aflat în umbra celebrităților istoriei muzicii clasice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău