Orașul Ungheni a împlinit 560 de ani de la prima atestare documentară. Este una din cele mai vechi localități din Republica Moldova

  • 21 August 2022 09:25

Municipiul Ungheni a împlinit ieri 560 de ani de la prima mențiune documentară, transmite MOLDPRES.

„Este o vârstă onorabilă, un parcurs impunător al unei localități apărute cu mai bine de cinci secole în urmă pe malul Prutului și care, datorită strămoșilor noștri, s-a dezvoltat, ajungând, la momentul de față, un municipiu înfloritor, în plină ascensiune”, se spune în mesajul de sărbătoare al primarului de Ungheni, Alexandru Ambros.

Potrivit edilului, „unghenenii au știut totdeauna cum să muncească, cum să se bucure, cum să treacă peste necazuri și grele încercări, ca să poată merge înainte cu capul sus”.

Orașul Ungheni este una dintre cele mai vechi localități din Republica Moldova. Prima sa atestare documentară datează din 20 august 1462, într-un hrisov de la domnitorul Ștefan cel Mare. Inițial, localitatea s-a numit Unghiul, probabil de la configurația locului pe care s-a constituit. Aici râul Prut formează, prin cotire bruscă, un unghi perfect. Abia peste două secole, în anul 1645, așezarea apare menționată cu numele său actual, Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
24
Mon
23
Tue
24
Arhivă Radio Chișinău