Orașul copilotului privește perplex știrea prăbușirii deliberate a avionului

  • 30 Martie 2015 09:54
Orașul copilotului privește perplex știrea prăbușirii deliberate a avionului

În micuțul Montabaur, toată lumea pare încă să aștepte o știre care să-l dezvinovățească pe Andreas Lubitz de de a fi condus la moarte deliberat alți 149 de oameni.

În piața centrală a orașului german, unde copilotul avionului companiei Germanwings locuia împreună cu părinții, localnicii, șocați, încercau să înțeleagă situația.

"El nu este vreun monstru. Este un oraș mic, toată lumea se cunoaște. Încă mai căutăm răspunsuri. Nu are logică", a declarat profesoara Birgit Leisenheimer.

Fiica lui Birgit a fost colegă cu Lubitz în liceu. Tinerii au absolvit în 2007 și în 2008 Lubitz a început cursul de pilot la școala Lufthansa de la Bremen.

"Zborul a fost întotdeauna visul lui. El era un băiat normal, destul de simpatic, cuviincios", a declarat profesoara.

Știrea potrivit căreia tânărul ar fi vinovat a schimbat rutina orașului cu 12.000 de locuitori. În mijlocul pieței, ziariștii și camerele de luat vederi se amestecau cu vânzătorii. Teama de a fi legat de copilot sau de caz era vizibilă.

"Eu nu vreau ca numele meu să apară nicăieri", a declarat o pensionară care făcea speculații asupra cauzelor tragediei cu vânzătoarea de pește Edeltrau Rühe. "Dacă a vrut să se sinucidă, problema lui, însă să ia toți acei oameni cu el? este îngrozitor", a declarat ea înainte să plece.

Totuși, vânzătoarea era mai precaută. "Nu poți să judeci înainte ca totul să fie clarificat. Nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat și, în fond, nimeni nu vrea să creadă că o ființă omenească ar fi în stare de așa ceva", a declarat Edeltrau.

 Probleme

Printre localnicii care îl cunoșteau pe Lubitz nimeni nu a afirmat că ar fi remarcat vreun indiciu cu privire la faptul că ar fi avut probleme psihologice.

"Este incredibil ca tot ce se spune despre el să fie adevărat. Nu rimează cu persoana care era", a declarat localnicul Klaus Radke.

Căutând dovezi sau piste care să poată contribui la clarificarea cazului, poliția germană a făcut percheziții acasă la Lubitz și la părinții săi, la Montabaur, și în apartamentul copilotului de la Düsseldorf.

Potrivit unui comunicat oficial, nicio scrisoare de rămas-bun sau alt document care să confirma teza potrivit căreia Lubitz s-a sinucis nu a fost găsit. Analizarea materialului va dura câteva săptămâni.

Controlul traficului aerian german a confirmat, de asemenea, că în luna ianuarie a.c., cazierul penal și orice posibilitate a contactului copilotului cu rețelele extremiste au fost verificate și că nu s-a găsit nimic.
În conferința de presă de joi, directorul executiv al companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat că s-a produs o întrerupere în instruirea lui Lubitz în urmă cu șase ani.

Un cunoscut al copilotului ar fi informat revista germană "Der Spiegel" că întreruperea s-a produs "din cauza epuizării sau depresiei".

Totuși, Spohr a afirmat doar că, la fel ca în toare cazurile de întrerupere de curs, Lubitz a fost examinat și și-a reluat cursul doar după ce a fost evaluat. "El a trecut toate examenele medicale, psihologice finale și la el aproape în proporție de 100% era în regulă".

Imediat ce știrea că Lubitz ar fi lovit avionul de Alpii francezi în mod deliberat a fost difizată, profilul său de pe Facebook a fost șters.

Potrivit presei, în el existau informații cu privire la faptul că îi plăcea să călătorească, că asculta muzică electronică și că alergase deja la un semi-maraton. Lubitz ar fi avut și o iubită însă prietenii lui nu au oferit detalii despre relație.

Un vecin al familiei care a dorit să rămână anonim, dar care îl cunoaște pe copilot de mic, a declarat că se teme pentru familia Lubitz.

"El s-a dus, dar are tată, mamă, un frate mai mic. Cu toții sunt oameni dragi, nimeni nu poate crede că Andreas a făcut acest lucru intenționat".

Articol de BRUNA PASSOS AMARAL, FOLHA ONLINE
Traducerea: Iulia Baran

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău