Oraşul copilotului priveşte perplex ştirea prăbuşirii deliberate a avionului

  • 30 Martie 2015 09:54
Oraşul copilotului priveşte perplex ştirea prăbuşirii deliberate a avionului

În micuţul Montabaur, toată lumea pare încă să aştepte o ştire care să-l dezvinovăţească pe Andreas Lubitz de de a fi condus la moarte deliberat alţi 149 de oameni.

În piaţa centrală a oraşului german, unde copilotul avionului companiei Germanwings locuia împreună cu părinţii, localnicii, şocaţi, încercau să înţeleagă situaţia.

"El nu este vreun monstru. Este un oraş mic, toată lumea se cunoaşte. Încă mai căutăm răspunsuri. Nu are logică", a declarat profesoara Birgit Leisenheimer.

Fiica lui Birgit a fost colegă cu Lubitz în liceu. Tinerii au absolvit în 2007 şi în 2008 Lubitz a început cursul de pilot la şcoala Lufthansa de la Bremen.

"Zborul a fost întotdeauna visul lui. El era un băiat normal, destul de simpatic, cuviincios", a declarat profesoara.

Ştirea potrivit căreia tânărul ar fi vinovat a schimbat rutina oraşului cu 12.000 de locuitori. În mijlocul pieţei, ziariştii şi camerele de luat vederi se amestecau cu vânzătorii. Teama de a fi legat de copilot sau de caz era vizibilă.

"Eu nu vreau ca numele meu să apară nicăieri", a declarat o pensionară care făcea speculaţii asupra cauzelor tragediei cu vânzătoarea de peşte Edeltrau Rühe. "Dacă a vrut să se sinucidă, problema lui, însă să ia toţi acei oameni cu el? este îngrozitor", a declarat ea înainte să plece.

Totuşi, vânzătoarea era mai precaută. "Nu poţi să judeci înainte ca totul să fie clarificat. Nimeni nu ştie exact ce s-a întâmplat şi, în fond, nimeni nu vrea să creadă că o fiinţă omenească ar fi în stare de aşa ceva", a declarat Edeltrau.

 Probleme

Printre localnicii care îl cunoşteau pe Lubitz nimeni nu a afirmat că ar fi remarcat vreun indiciu cu privire la faptul că ar fi avut probleme psihologice.

"Este incredibil ca tot ce se spune despre el să fie adevărat. Nu rimează cu persoana care era", a declarat localnicul Klaus Radke.

Căutând dovezi sau piste care să poată contribui la clarificarea cazului, poliţia germană a făcut percheziţii acasă la Lubitz şi la părinţii săi, la Montabaur, şi în apartamentul copilotului de la Düsseldorf.

Potrivit unui comunicat oficial, nicio scrisoare de rămas-bun sau alt document care să confirma teza potrivit căreia Lubitz s-a sinucis nu a fost găsit. Analizarea materialului va dura câteva săptămâni.

Controlul traficului aerian german a confirmat, de asemenea, că în luna ianuarie a.c., cazierul penal şi orice posibilitate a contactului copilotului cu reţelele extremiste au fost verificate şi că nu s-a găsit nimic.
În conferinţa de presă de joi, directorul executiv al companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat că s-a produs o întrerupere în instruirea lui Lubitz în urmă cu şase ani.

Un cunoscut al copilotului ar fi informat revista germană "Der Spiegel" că întreruperea s-a produs "din cauza epuizării sau depresiei".

Totuşi, Spohr a afirmat doar că, la fel ca în toare cazurile de întrerupere de curs, Lubitz a fost examinat şi şi-a reluat cursul doar după ce a fost evaluat. "El a trecut toate examenele medicale, psihologice finale şi la el aproape în proporţie de 100% era în regulă".

Imediat ce ştirea că Lubitz ar fi lovit avionul de Alpii francezi în mod deliberat a fost difizată, profilul său de pe Facebook a fost şters.

Potrivit presei, în el existau informaţii cu privire la faptul că îi plăcea să călătorească, că asculta muzică electronică şi că alergase deja la un semi-maraton. Lubitz ar fi avut şi o iubită însă prietenii lui nu au oferit detalii despre relaţie.

Un vecin al familiei care a dorit să rămână anonim, dar care îl cunoaşte pe copilot de mic, a declarat că se teme pentru familia Lubitz.

"El s-a dus, dar are tată, mamă, un frate mai mic. Cu toţii sunt oameni dragi, nimeni nu poate crede că Andreas a făcut acest lucru intenţionat".

Articol de BRUNA PASSOS AMARAL, FOLHA ONLINE
Traducerea: Iulia Baran

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
5,01 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău