Ora de vârf | Vlad Țurcanu: Igor Dodon va rămâne pentru europeni și occidentali un vasal al Rusiei

  • 09 Mai 2017 20:32
0%
00:00:00
00:00:00

Faptul că în Republica Moldova de 9 mai unii sărbătoresc Ziua Victoriei, alții – Ziua Europei și există și dintre cei care celebrează concomitent ambele zile, poate deruta cetățeanul simplu, confruntat cu un amalgam de mesaje, consideră analistul Vlad Țurcanu.

În condițiile în care Moscova este stăpânită de porniri revanșarde, această optică este agreată de simpatizanții săi din R. Moldova, iar aceștia se bucură însă într-un mod ostentativ și provocator în această zi de 9 mai fapt ce nu ajută la coagularea societății moldovenești, a declarat Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de vârf de la Radio Chișinău.

”E destulă confuzie, într-adevăr. Cel mai vădit lucru este că adepții Zilei Victoriei se bucură într-un mod ostentativ, parcă provocându-i pe cei care nu aderă la acest grup zgomotos. Cred că acest lucru nu contribuie la coagularea societății moldovenești. S-a revenit la acea înverșunare care caracterizează mai curând un război. Din acest motiv, adepții Zilei Victoriei, îi provoacă pe ceilalți care nu sunt cu ei, urmând maxima de pe vremea lui Stalin – ”cine nu este cu noi, este împotriva noastră”. Având în vedere faptul că societatea noastră e polarizată, s-ar cuveni, mai multă cumpătare în sentimente. Trebuie să așteptăm, probabil, alte vremuri în care să se revină la această abordare, pentru că în prezent FR este stăpânită de porniri revanșarde, iar această optică este îmbrățișată, în mod firesc, și de simpatizanții săi din RM”.

În același timp, Vlad Țurcanu crede că prin participarea sa la parada militară de la Moscova, alături de liderul de la Kremlin Vladimir Putin, președintele R. Moldova Igor Dodon a dat o lovitură de imagine, deși pentru europeni și occidentali va rămâne un vasal al Federației Ruse.

”Cred că Igor Dodon a dat astăzi o lovitură din punct de vedere al imaginii. Imaginile cu Putin și Dodon vor face înconjurul lumii, iar pentru acei cetățeni pentru care Vladimir Putin este liderul suprem și Igor Dodon va deveni cineva. Dacă Dodon și-a făcut un calcul, atunci din punctul său de vedere a fost unul bun. Amintim că prin același transfer de imagine Igor Dodon a reușit să-i ia lui Vladimir Voronin electoratul monolit prorusesc și antieuropean. Pe de altă parte, în cealaltă tabără, europeană, occidentală, imaginea lui Dodon se va întări ca una a unui vasal al Federației Ruse și al lui Putin”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău