Ora de Vârf | Ion Tăbîrță: „Federația Rusă vrea să pună presiune asupra guvernării de la Chișinău ca să-și tempereze din parcursul său european”

  • 09 Noiembrie 2022 18:58
0%
00:00:00
00:00:00

Tiraspolul își intensifică tot mai mult în ultima perioadă, la insistența Moscovei, șantajul energetic la adresa Chișinăului, pentru a pune presiune pe autoritățile constituționale ale Republicii Moldova de a-și temperarea aspirațiile pro-europene. Mai mult, a declarat analistul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, ca și în rezolvarea diferendului transnistrean, și în acest caz administrația regiunii secesioniste se ghidează de scenariile scrise la Moscova, care și-ar dori instaurarea unei guvernări loiale la Chișinău.

„Tiraspolul nu este un jucător independent și niciodată nu a fost în reglementarea transnistreană. Tiraspolul a jucat după anumite scenarii și, de regulă, scenariile au fost scrise la Moscova. Noi știm foarte bine conflictul transnistrean, separatismul de acolo a apărut în ultimii ani de existență ai Uniunii Sovietice, ca o mișcare de răspuns a mișcării de renaștere cultural-națională, lingvistică pe teritoriul între Prut și Nistru. Acum Federația Rusă vrea probabil să găsească o soluție de ieșire din problema ucraineană, dar, totodată, să pună presiune asupra guvernării de la Chișinău, ca să-și stopeze, să-și tempereze din dialogul, din parcursul său european și să nu insiste pe accelerarea parcursului european. Federația Rusă vrea la Chișinău o conducere care să-i fie loială sau, cel puțin, una nu atât de pro-europeană. Aceasta este miza jocului Moscovei și mai puțin reglementarea transnistreană. Mai degrabă, separatismul transnistrean este folosit acum pentru a pune presiuni pe Rep. Moldova prin intermediul pârghiilor energetice, doar pentru a debarca actuală guvernare pro-europeană. Și mai puțin, Moscova este interesată de o soluționare politică a conflictului transnistrean”, a comentat Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău