Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Uniunea Europeană ar trebui să aibă două tipuri de relație cu cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic
-
12 Decembrie 2022 17:31
Uniunea Europeană ar trebui să aibă două tipuri de relație cu cele șase țări din cadrul Parteneriatului Estic, este de părere analistul Ion Tăbârță, comentând reuniunea de astăzi de la Bruxelles a miniștrilor de externe ai statelor membre ale UE. Bruxellesul ar trebui să aibă raporturi aprofundate cu țări ca Ucraina și Rep. Moldova, dar și cu Georgia, care își doresc integrarea europeană, iar cu celelalte trei state să aibă un alt tip de relație, a declarat expertul în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.
„Datorită faptului că avem această relație cu Uniunea Europeană, desigur, Parteneriatul a apropiat aceste state de Uniunea Europeană. Faptul că, cumva la început, UE a pus toate statele în același pachet, și era clar pentru ce le-a pus în același pachet: atunci nu se dorea pentru a le oferi această perspectivă de aderare, de integrare, doar reforme care să ne apropie, să ne asemene de UE, nu și integrare politic, cumva, tratându-le la pachet ne-au făcut anumite deservicii (ne amintim de aceeași propagandă rusă: niciodată nu veți integra, voi nu sunteți doriți de UE, sau veți fi tot timpul de categoria a doua. Cu toate metehnele sale, însă parteneriatul estic a avut rezultatele sale. Acum cred că este momentul când avem această nouă condiție despre care am vorbit puțin mai devreme că deja unele state din Parteneriatul Estic au căpătat acest statut de aderare, cred că Parteneriatul estic trebuie de segmentat în două: avem state care își doresc o apropiere, cu aceste state relațiile trebuie aprofundate, și avem state care nu își pun, cel puțin în acest moment, cu aceste state trebuie să avem un alt tip de relație.”
Potrivit expertului, Rep. Moldova, fiind parte a Parteneriatului Estic, a progresat foarte mult în relația cu Uniunea Europeană, amintind de Acordul de Asociere, dreptul de a circula fără vize în UE, inclusiv în România.