Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Rusiei îi convine această confuzie și debandadă în tot ce ține de contabilitatea și transparența procedurilor din cadrul companiei Moldovagaz

  • 22 Noiembrie 2022 16:44
0%
00:00:00
00:00:00

Existența unor tranzacții neconforme cu normele legale realizate de Moldovagaz în anumiți ani, după cum constată auditul efectuat de Curtea de Conturi, denotă faptul că o atare situație îi convenea conducerii politice de la Chișinău, este de părere analistul Ion Tăbârță.

El s-a referit la lipsa rapoartelor financiare și a altor acte privind activitatea  întreprinderilor din stânga Nistrului pentru perioadele 1994-1998 și 2005-2013, care în opinia sa, arată că Federația Rusă nu a avut interesul ca în Rep. Moldova să existe o claritate în acest sens.

Rep. Moldova trebuie să clarifice acum aceste lucruri și are nevoie cel puțin de câteva reorganizări instituționale, care să gestioneze sistemul energetic național, pentru că dacă nu se vor face schimbări, noi nu ne vom dezvolta instituțional ca și stat, a declatrat Ion în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău. 

 „Conducerii politicii de la noi îi convenea această situație. Federația Rusă nu a avut interesul ca aici la noi să existe o claritate sau o parte juridică bine pusă la punct. Rusiei îi convine această confuzie și debandadă în tot ce ține de contabilitatea și transparența procedurilor din cadrul companiei Moldovagaz, pentru că în așa mod, Rep. Moldova se ținea datornică față de statul Rus. E timpul să înțelegem ce-i cu această companie Moldovagaz. Noi avem nevoie cel puțin de câteva reorganizări instituționale, care să gestioneze sistemul energetic al Rep. Moldova, pentru că cum am mers până acum nu se poate, iar dacă nu se vor face schimbări, înseamnă că noi nu ne dezvoltăm instituțional ca și stat”, a declarat expertul Ion Tăbârță, pentru Radio Chișinău.

Amintim că datele de audit prezentate luni de Curtea de Conturi relevă că din totalul investițiilor capitale realizate de întreprinderile din sistemul de gaze, doar 77% au fost acceptate de ANRE, iar investițiile în valoare de 815 milioane de lei, au fost nejustificate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău