Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Rusia nu va renunța. Vor veni bani murdari, care vor influența anumite procese electorale din Rep. Moldova (Audio)

  • 04 Iunie 16:17
0%
00:00:00
00:00:00

Circa trei milioane de lei au fost ridicați într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor, în cadrul perchezițiilor de săptămâna trecută la domiciliile unor făptași și la case de schimb valutar, implicate în schemă, anunță Poliția Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

Acțiunile s-au desfășurat în urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor, potrivit autorităților. În cadrul documentării, s-a stabilit că din aprilie 2024, Ilan Șor organizează periodic în Moscova diferite ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate acestuia, care de fapt sunt utilizați în calitate de curieri. De regulă, aceștia sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale partidelor, care se deplasau la Moscova, fiind remunerați cu 150 – 200 dolari, dar aduceau plicuri cu sume de bani cuprinse între 2000 și 12 000 de dolari.

Poliția mai informează că aceștia erau  instruiți cum să se comporte în caz că vor fi verificați la aeroport sau interogați de organele de drept ale Rep. Moldova. La ultimele ședințe curierii au fost instruiți să transfere banii prin sisteme de „transfer rapid” sau direct pe carduri.

Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat convocarea unui nou congres la Moscova a așa-zisului bloc Popeda-Victoria pe 9 iunie, după anunțul în capitala Federației Ruse despre crearea acestuia la mijlocul lunii aprilie la care au participat mai mulți politicieni pro-kremlin.

La revenire, autoritățile au confiscat peste 20 de milioane de lei moldovenești de la persoane care veneau de la Moscova și care ar fi participat la eveniment. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari.

Destructurarea unei noi scheme de introducere de bani ilegali în Republica Moldova este o nouă dovadă că Federația Rusă nu va renunța la folosirea tuturor instrumentelor în încercarea de influențare a situației social politice din Republica Moldova în contextul proceselor electorale, a declarat analistul Ion Tăbârță în cadrul Emisiunii Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

„Federația Rusă nu va renunța. Bani murdari vor veni care vor merge desigur în a influența anumite procese electorale din Republica Moldova prin cumpărare de voturi, sponsorizare a anumitor acțiuni, inclusiv pentru anumite surse media și campanii de fake news prin folosirea inteligenței artificiale. Am văzut cum în mod manipulator, ostentativ este folosită imagina șefului Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks, doar pentru a specula pe un narativ informațional al Federației Ruse pe care îl promovează cu insistență în Republica Moldova. Că Republicii Moldova i s-ar pregăti un scenariu ca cel al Ucrainei, că țara noastră ar fi o unealtă a occidentului în războiul pe care îl duce împotriva Rusiei și, de fapt, actuala conducere a Republicii Moldova nu ar face altceva decât să implice statul nostru într-un război purtat de occident contra Rusiei”, a spus Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,09 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău