Ora de Vârf | Ion Tăbârță: România este partenerul numărul unu, ce deține un dialog foarte bun, dialog strategic, a cărei reuniune trebuie să aibă loc în perioada următoare

  • 07 Martie 2023 18:25
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova trebuie să-și consolideze instituțiile responsabile de securitatea statului. Fiind un stat mic și vulnerabil, cu instituții slabe, Republica Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor, susține analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

România este partenerul nostru numărul unu, iar dialogul strategic pe care îl are cu SUA ajută și Republica Moldova, a explicat expertul:

 „Avem nevoie de parteneri. România este partenerul numărul unu, ce deține un dialog foarte bun, dialog strategic, a cărei reuniune trebuie să aibă loc în perioada următoare. Desigur, acest parteneriat strategic pe care îl are România cu SUA, ne ajută și pe noi. Cu atât mai mult cu cât actuala conducere a Rep. Moldova a reușit să construiască un dialog bun cu SUA. Nu demult la Varșovia președintele Joe Biden a apreciat-o pe șefa statului Maia Sandu.

A fost interesul inclusiv a actorilor politici și nu doar a actorilor politici din interiorul Rep. Moldova de a păstra statul Rep. Moldova un stat cu garda jos. Un stat care să fie practic vulnerabil la orice amenințare. În sfârșit, actuala guvernare a început a întreprinde anumite măsuri pentru a crește gradul de reziliență a statului nostru. Reziliența sau securitatea energetică este un element cheie, pentru că în toată perioada de independență noi nu am devenit independenți față de sistemul energetic rusesc. Am păstrat relațiile energetice pe care le-am avut în perioada sovietică”.

Războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra securității Republicii Moldova au fost subiecte discutate de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, și ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, într-o convorbire telefonică. Șeful diplomației române a subliniat impactul major pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei îl are și asupra Republicii Moldova și a reafirmat "sprijinul ferm al României, continuu și necondiționat, pentru Republica Moldova, pentru consolidarea rezilienței și securității acesteia și pentru parcursul său european".

La rândul său, secretarul de stat american a subliniat determinarea SUA de a sprijini Republica Moldova în contextul actual dificil. De asemenea, a amintit decizia SUA de a aloca 300 de milioane de dolari pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv a infrastructurii energetice și de interconectare transfrontalieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău