Ora de Vârf | Ion Tăbârță: România ajută Armata Națională a Rep. Moldova pentru a se reforma, pentru a se moderniza prin instrumentele pe care le pune la dispoziție NATO și UE

  • 03 Mai 2023 18:14
0%
00:00:00
00:00:00

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, s-a aflat timp de două zile într-o vizită de lucru la Chișinău, unde a avut întâlniri cu omologul său moldovean Anatolie Nosatîi, dar și cu președinta Maia Sandu. Printre subiectele discutate la Chișinău se numără intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării. România are o experiență vastă în ceea ce privește reformarea Armatei sale Naționale, care va fi de ajutor în procesul de modernizare a armatei Rep. Moldova, este de părere analistul Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.

Armata Națională a României s-a modernizat în ultimii 20 de ani, iar procesul de reformă a început odată cu aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică, este de părere analistul politic de la Chișinău Ion Tăbârță. În opinia sa, asistența României, precum și a altor parteneri de dezvoltare, facilitează dialogul Rep. Moldova pe componenta de apărare atât cu NATO, cât și cu Uniunea Europeană. El a declarat la Radio Chișinău, că în acest sens, asistența Ministerului Apărării Naționale din România, ajută Republica Moldova.

„România ajută Armata Națională a Rep. Moldova pentru a se reforma, pentru a se moderniza prin instrumentele pe care le pune la dispoziție Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Din acest punct de vedere, asistența statului român, asistența Ministerului Apărării Naționale din România este foarte importantă pentru Rep. Moldova. De remarcat faptul că la toate întâlnirile pe care le-a avut dl Tîlvăr foarte mult s-a insistat și s-a pus accentul pe parteneriatul strategic dintre cele două state. Desigur, domeniul Armatei Naționale este unul foarte important și prioritar în condițiile când în regiune avem un război, când statul vecin, Ucraina, este atacat și când, în sfârșit, noi ca și stat am conștientizat că avem o armată”, a spus Ion Tăbârță.

Ministrul Apărării Naționale de la București, Angel Tîlvăr, a subliniat în cadrul întrevederii avute cu omologul său de la Chișinău Anatolie Nosatîi că România susține ferm parcursul european al R. Moldova. Ministrul Angel Tîlvăr a declarat că România reconfirmă angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării. El a mai spus că România este alături de R. Moldova în procesul de reformare a Armatei Naționale și de creștere a rezilienței apărării în fața unui spectru larg de amenințări.

Ministrul român a avut o întrevedere și cu președinta Rep. Moldova Maia Sandu, precum și cu alți oficiali de la Chișinău.

Potrivit unui comunicat de presă al administrației prezidențiale, Maia Sandu a transmis că România rămâne un partener strategic pentru consolidarea capacităților de apărare și de securitate națională. Totodată, Maia Sandu a mulțumit pentru sprijinul României în parcursul european al Rep. Moldova, inclusiv pentru donația oferită în vederea îmbunătățirii sistemului logistic al Armatei Naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău