Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Republica Moldova are nevoie de o instituție funcțională care să vegheze la securitatea statului

  • 16 Martie 2023 17:14
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova are nevoie de o instituție funcțională care să vegheze la securitatea statului, mai ales în contextul situației regionale este de părere analistul Ion Tăbârță, comentând pachetul legislativ ce vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate, aflat în procedură de examinare în Parlament. Analistul a spus în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la „Radio Chișinău” că un serviciu de inteligență lucrează pentru stat și acesta nu trebuie să fie folosit în scopuri politice.

Este un proiect complicat, dar majoritatea parlamentară a dat asigurări că documentul va fi îmbunătățit și avizat de către comisia de la Veneția înainte de a fi votat in lectura finală, a declarat Ion Tăbârță.

„SIS în contextul regional, în contextul unui conflict secesionist și a unor acțiuni de destabilizare din afara țării, are nevoie de instrumente, de mecanisme, care să permită o activitate eficientă a acestei foarte importante instituții ale țării. Totodată, avem anumite riscuri. Această lege poate crea din SIS ulterior o «bâtă politică» în mâinile unor politicieni. Cei care critică acest proiect de lege vin cu argumentul că președinta Maia Sandu este bine intenționată și nu va abuza de aceste puteri sporite ale SIS-ului, dar președintele se poate schimba și nu neapărat toți șefii statului vor fi bine intenționați cu adversarii, rivalii lor politici”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că principalele observații ale Comisiei de la Veneția care a analizat proiectul țin de riscul subordonării șefului SIS față de puterea politică și acordarea unor competențe extinse acestei structuri.

Cu toate acestea, Comisia recunoaște că oferirea competențelor suplementare Serviciului, în cazul Republicii Moldova, și riscurile extraordinare pentru securitatea statului, pot fi justificate, în limitele standardelor internaționale privind drepturile omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău