Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Provocările din regiunea transnistreană au scopul de a tensiona situația în R. Moldova, dar și distragerea atenției Ucrainei de la front

  • 25 Martie 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

Provocările din regiunea transnistreană au scopul de a tensiona situația în R. Moldova, folosindu-se toate teritoriile care sunt în disonanță cu politica de la Chișinău, inclusiv regiunea găgăuză. În condițiile unei situații de tensionări social-politice în R. Moldova, negocierile de aderare la UE vor fi mai complicate, a explicat analistul politic Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.

Totodată, expertul consideră că provocările precum incidentul cu elicopterul de la Tiraspol ar avea și scopul de a distrage forțele ucrainene, care își concentrează atenția pe linia frontului din sudul și estul țării:  

„În mod evident, se acționează după anumite scenarii. Nu sunt sigur că sunt ale celor din regiunea transnistreană, care mai degrabă joacă niște roluri. Scenariile au fost scrise cu totul în altă parte și ei sunt nevoiți să se conformeze. Nu cred că elitele transnistrene, în mod special cele economice, sunt încântate de aceste scenarii, mai ales grupul Șerif nu-și dorește o destabilizare a situației, însă ei sunt nevoiți să meargă după aceste scenarii care li se dictează.

Acum se dorește o tensionare a situației în regiunea transnistreană atât pentru procesele din interior, cât și pentru o concentrare a atenției Ucrainei aici, în spatele său, astfel încât să nu fie concentrată pe linia frontului, în est, în sud, dar o parte a forțelor sale să le redirecționeze spre vest. Astfel, prin aceste atentate probabil se urmărește atât aspecte legate de procesele politice interne, cât și de ceea ce se întâmplă pe linia frontului în Ucraina”.

Rusia planifică mai multe acțiuni de destabilizare în regiunea transnistreană și Zona de Securitate, în următoarea perioadă, a atenționat Biroul Politici de Reintegrare într-un comunicat. Avertizarea vine în contextul incidentului recent din regiunea transnistreană, în care a fost implicat un elicopter militar. După analiza imaginilor video, instituțiile de profil ale Republicii Moldova au ajuns la concluzia că materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini.

Context: 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău