Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Provocările cu care se confruntă cele două state au aceeași origine – Federația Rusă, care susține regimurile separatiste din regiunea transnistreană a R. Moldova, Osetia de Sud și Abhazia din Georgia
-
18 Octombrie 2022 09:23
Rep. Moldova și Georgia au relații tradițional bune și chiar dacă sunt state mici, au aceeași agendă – integrarea europeană, a remarcat analistul Ion Tabârță în cadrul emisiunii Ora de Vârf, comentând întrevederea de la Chișinău a președinților celor două state. Dialogul bilateral ar putea influența pozitiv asupra implementării reformelor necesare în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum eradicarea corupției.
Totodată, expertul Ion Tăbârță a subliniat că și provocările cu care se confruntă cele două state au aceeași origine – Federația Rusă, care susține regimurile separatiste din regiunea transnistreană a Rep. Moldova și regiunile secesioniste, Osetia de Sud și Abhazia din Georgia.
„Două state care pot avea aceleași aspirații de democrație, de bunăstare. Paradoxal, ce am descoperit uitându-mă asupra nivelului de relație bilaterale moldo - georgiene. Cumva această relație a fost la anumite aspecte, spre exemplu aspectele economice destul de modeste, aspectele care au fost discutate, cum au fost provocările în regiune, cum ar fi parcursul european, cum ar fi reformele realizate, și poate un anumit schimb de experiență în realizarea acestor reforme în Georgia. Mulți aduc exemplu cum în Georgia a fost combătută corupția lui Saakașvili, însă președinții celor două state ar putea să discute și aspecte economice și comerciale între cele două state, pentru că la nivel politic și cultural relațiile au fost tot timpul cordiale ”, Ion Tăbârță.
Expertul a mai subliniat că dialogul trilateral, realizat între Ucraina, Georgia și Rep. Moldova, este foarte important în realizarea parcursului european, însă e nevoie să fie realizat și la nivel bilateral.