Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Oricare va fi decizia Curții Constituționale în privința membrilor fostului Partid „Șor”, aceasta va avea impact asupra alegerilor locale

  • 03 Octombrie 2023 16:46
0%
00:00:00
00:00:00

Curtea Constituțională, care examinează astăzi, 3 octombrie, interdicția aplicată membrilor fostului Partid ȘOR de a participa la alegeri, s-a retras în deliberări și urmează să pronunțe decizia după ora 17. Reprezentantul Parlamentului la Curtea Constituțională a solicitat respingerea sesizării pe motiv că aceasta a fost examinată, curtea a decis totuși să continue procesul. Oricare va fi decizia Curții aceasta va avea impact asupra alegerilor locale, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță. El a spus în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că este o decizie complicată pe care trebuie să o ia Curtea Constituțională.

„Ambiguitatea deciziei complicată pe care va trebui să o ia Curtea Constituțională este legată de faptul că dreptul de a vota și a fi votat este unul dintre drepturile democratice fundamentale consfințite de către Constituția Rep. Moldova și nu doar a Rep. Moldova.

Da, noi avem scoaterea în afara legii a Partidului ȘOR, dar pe de altă parte noi nu avem anumite dosare sau condamnări a membrilor a acestui partid, pe baza faptului că acest partid a fost scos în afara legii. Noi înțelegem din punct de vedere politic că ei nu trebuie să participe, dar avem și aspectele juridice și anume prezumția nevinovății. Și ca acestor persoane să le fie îngrădit dreptul de a se implica în procesul electoral trebuie demonstrat și argumentat  juridic, că altfel ne ducem în zona prezumției a nevinovăției.

Noi înțelegem că acest partid acționa subversiv contra statului Rep. Moldova, înțelegem că anumite persoane din cadrul acestui Partid au stat în spatele acțiunilor a fostului partid ȘOR, dar totodată aceste persoane juridic nu au fost pedepsite pentru acțiunile lor ilegale, astfel avem prezumția nevinovăție.

Dar într-adevăr, Instituțiile noastre indiferent de decizie, trebuie să facă tot posibilul ca să garanteze și să asigure un proces electoral corect, iar unii candidați dacă încalcă legea să fie imediat trași la răspundere”, a declarat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău