Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Noi avem nevoie de o instituție care să securizeze, să pună anumite filtre la acea cantitate mare de știri false

  • 29 Mai 2023 17:24
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova are nevoie de un centru de combatere a propagandei și dezinformării, consideră  analistul politic Ion Tăbârță, mai ales acum, când oficiali din Federația Rusă utilizează știri false și alte instrumente de acest fel. Acesta a subliniat în emisiunea  „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că Rep. Moldova este un teren fertil pentru propaganda rusă, pentru că  anumite categorii de cetățeni se informează preponderent din sursele media provenite din Federația Rusă. De aceea, este necesar să se găsească mecanisme eficiente de informare corectă pentru a integra și populația ruso-lingvă din Rep. Moldova.

Centrul de combatare a propagandei trebuie să aibă o abordare complexă, sistemică, pentru a reuși să combată propaganda rusă, care este un element al războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă contra Rep. Moldova, susține analistul politic:

„Noi avem nevoie de o instituție care să securizeze, să pună anumite filtre la acea cantitate mare de știri false care este în societatea moldovenească, însă această instituție trebuie să aibă o abordare sistemică. Totuși, această instituție nu trebuie să lupte să penalizeze anumite instituții care dezinformează, desigur ea trebuie să aibă pârghii de a veni cu anumite recomandări, pentru a penaliza, pedepsi anumite surse care dezinformează în mod vădit, insistent. Trebuie să pornească de la a dezvolta anumite mecanisme în societate, inclusiv prin educarea, pentru a crea o cultură în rândul cetățenilor noștri, pentru a avea această capacitate de a se informa corect, pentru a face acest discernământ dintre o informație corectă și una falsă”, a spus Ion Tăbârță.

Amintim că, președinta Maia Sandu a lansat astăzi, 29 mai, o inițiativă de creare a unui centru național de combatare a propagandei și dezinformării care vin din partea Fed. Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău