Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Nereformarea sistemului judiciar din R. Moldova rămâne marea problemă în deferirea în judecată a oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

  • 01 Noiembrie 2022 17:38
0%
00:00:00
00:00:00

Nereformarea sistemului judiciar din R. Moldova rămâne marea problemă în deferirea în judecată a oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, atenționează comentatorul politic, Ion Tăbârță. Deciziile Comisiei Situații Excepționale privind punerea în acțiune și pe teritoriul R. Moldova a sancțiunilor impuse de Statele Unite ar putea grăbi lucrurile, dar vor depinde de modul cum va decurge procesul reformei sistemului justiției în Republica Moldova. Dosarele de corupție trenează fie din cauză că sunt administrate prost, fie sunt sabotate de unii procurori și judecători, a explicat Ion Tăbârță la Ora de vârf, de la Radio Chișinău.

„Să sperăm că aceste decizii vor fi puse în aplicare, că vor grăbi anumite procese în justiția moldovenească. Asta este marea problemă, că toate dosarele de rezonanță, toate cazurile răsunătoare referitor la anumiți politicieni, oameni de afaceri controversați n-au ajuns să fie puse în aplicație în conformitate cu normele legale.

Această instituție nu este un anumit tribunal ca să poată aplica anumite pedepse și lua anumite decizii. Toate deciziile referitoare atât la domnul Plahotniuc, cât și la domnul Șor, trebuie să treacă prin procesele procedurale ale instituțiilor de drept. Ne referim la procuratură, sistemul judecătoresc.

Dacă vom avea numite progrese, atunci dosarele acestor doi politicieni controversați vor avansa. Dacă nu, vor avea aceeași finalitate tradițională pentru tot ce înseamnă sistemul justiției în Republica Moldova.

Explicațiile sunt multiple, începând de la faptul că aceste dosare sunt instrumentate prost de către procurori și această instrumentare fie că este din neștiință, din incapacitatea de a aduna probe, fie dimpotrivă, sabotarea unor procese și instrumentarea intenționat cu lacune și cu multe neajunsuri ale acestor dosare, fie că însăși instanțele judecătorești tergiversează anumite dosare. Noi vorbim despre această Comisie Excepțională, care are cu totul altă putere juridică”, a spus  Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău