Ora de Vârf | Ion Tăbârță: România ar putea livra energie către R. Moldova de la viitoarele Unități ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă

  • 19 Iulie 2023 17:27
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova are nevoie de o viziune strategică de dezvoltarea a sectorului energetic și de mai multe linii electrice de interconectare cu România, subliniază analistul politic Ion Tăbârță. El a comentat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, semnarea, ieri, a unui Memorandum de Înțelegere în sectorul energetic dintre companiile Nuclearo-electrica din România și Energocom din Republica Moldova.

România ar putea livra energie către Republica Moldova prin producția viitoarelor Unități ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, pe care urmează să le construiască în următorii 8 ani.  

Ion Tăbârță a subliniat că Republica Moldova ar trebui să investească în construcția de linii electrice de interconectare cu România.

„Producția totală a Termocentralei Cernavodă cred că acoperă 20% din consumul electro-energetic al României. Este o cifră foarte mare. Ar putea acoperi necesitățile electro-energetice ale Republicii Moldova, dar mai degrabă în partea de sud și centrală.

În mod evident, avem nevoie să construim și alte linii electrice de înaltă tensiune. S-a vorbit despre trei tipuri de interconexiune electro-energetice cu România din trei direcții: sud - Isaccea-Vulcănești -Chișinău, centru - Iași-Ungheni, nord - Suceava, Fălticeni-Bălți. Cel mai important, noi trebuie să ne asumăm costul. Domnul Victor Parlicov a spus că probabil nu va fi din banii bugetului, dar noi nu trebuie să așteptăm ca România să ne dea, România să ne facă”, a spus analistul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău