Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Diplomația noastră face corect când merge la greii decizionali ai lumii occidentale, iar Germania este printre statele a căror voce contează în luarea unor decizii

  • 28 Martie 2023 17:03
0%
00:00:00
00:00:00

Germania este un partener și continuă să fie un actor influent pentru Rep. Moldova, spune analistul politic Ion Țăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. Relația dintre Chișinău și Berlin, urmează să fie definită și de abordările proprii și deciziile pe care le va lua Germania la nivel internațional. Berlinul va avea în continuare un rol major în deciziile luate la Chișinău, este de părere expertul.

„Germania se plasează pe locul trei în ceea ce privește relațiile comerciale ale statului nostru. În total se ridică la un miliard, în jur de peste 800 de milioane este cifra de afaceri a comerțului exterior dintre cele două state. Germania este foarte importantă din punct de vedere economic, dar și politic. Este un stat care tot timpul a avut un rol important în ceea ce se face aici la Chișinău. Noi și în trecut am avut vizite importante ale oficialilor germani în Rep. Moldova. Ne aducem aminte de vizita cancelarului Angela Merkel, în anul 2012, care atunci a susținut mult parcursul european al Rep. Moldova. Totodată, Germania este unul dintre fondatorii platformei de susținere a Rep. Moldova. În mod evident diplomația noastră face corect când merge la greii decizionali ai lumii occidentale, iar Germania la sigur este printre statele a căror voce contează în luarea unor decizii”.

Amintim că ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu se află într-o vizită de lucru la Berlin unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali germani și urmează să aibă o întrevedere și cu ministra de externe a Germaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău