Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre reuniunea NB8 la Chișinău: „Arată importanța pe care o are R. Moldova în acest context regional complicat”

  • 31 Mai 2022 17:42
0%
00:00:00
00:00:00

Reuniunea NB8, în premieră la Chișinău, arată importanța pe care o are Rep. Moldova în acest context regional complicat, explică analistul politic Ion Tăbârță. Pe de altă parte, reuniunea președinților de parlament din țările nordice și baltice arată susținerea pentru implementarea Acordului de Asociere în procesul de aderarea al Rep. Moldova la Uniunea Europeană, a comentat, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău

„Această reuniune este un câștig pentru Rep. Moldova, că avem o platformă instituțională, parlamentară în plus care va susține cauza Rep. Moldova pentru a adera la Uniunea Europeană. Este de fapt un grup informal care va face lobby pentru cauza Rep. Moldova. Aceste state, alături de România și Polonia,  au pledat cel mai mult pentru ca Rep. Moldova, alături de Georgia și Ucraina să obțină statutul de țară candidat. Este foarte important ca Rep. Moldova să aibă susținători în cadrul Parlamentului European (…)

Reuniunea se convoacă în premieră la Chișinău. Arată importanța pe care o are Rep. Moldova în acest context regional complicat. Rep. Moldova a avut un aport important pe dimensiunea umanitară a războiului din Ucraina. Pe această platformă parlamentară vor fi inițiate o serie de discuții care va ajuta Rep. Moldova pentru a face față acestei crize provocate de război.

Dar să nu uităm că noi avem un alt aspect al relației noastre cu Uniunea Europeană. Și anume implementarea Acordului de Asociere care de la semnare și până în anul 2021 când a fost ales guvernul Pas practic nu a fost implementat.  Asta pentru că am avut ”furtul miliardului”, am avut stoparea relațiilor cu Uniunea Europeană, am avut ascensiunea regimului oligarhic cu momente critice in relația noastră cu UE cum a fost schimbarea sistemului electoral, episodul cu profesorii turci, anularea alegerilor din Chișinău. Așa că, practic în ultimul an, chiar mai puțin, am început această implementare a Acordului de Asociere. Însă, pentru a-l putea implementa,  Rep. Moldova are nevoie de suport din partea statelor Uniunii Europene și acest suport poate veni și pe platforma parlamentară a unui grup de state care înțeleg foarte bine problemele cu care se confruntă Rep. Moldova” spune Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău