Ora de Vârf | Ion Tăbârță, despre reținerea celor cinci foști deputați suspectați de corupere politică: „Acest dosar are rădăcini mult mai adânci”

  • 03 Februarie 2022 17:25
0%
00:00:00
00:00:00

Dosarul de corupere politică, în care cinci deputați au fost reținuți, are rădăcini mult mai adânci, consideră analistul Ion Tăbârță care amintește că au existat transfugi și de la Partidul Liberal Democrat. A mai fost un dosar în care s-a vorbit despre anumite sume, așa încât procuratura ar trebui să facă investigații mai largi, și să nu se rezume doar la acest caz de corupere, altminteri va fi acuzată de răzbunare politică, a declarat analistul în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău:

Transfugi atunci au fost nu doar de la Comuniști dar și de la Partidul Liberal Democrat dar și de la Liberali care erau atunci în alianță cu Partidul Democrat. Au permis ca Plahotniuc să se mențină la putere încă trei ani și să avem apogeul acelui regim oligarhic cu toate momentele lui negative în evoluția sistemului politic din Rep. Moldova. Acest dosar are rădăcini mult mai adânci, mult mai largi de aceea cred că Procuratura Generală ar trebui să facă lumină mult mai larg altfel va fi acuzată de răzbunare politică ”

Pentru a avea continuitate procesul în privința deputaților corupți organele de anchetă urmează acum să găsească probe pentru a demonstra ilegalitatea faptelor, acest lucru se poate face prin demonstrarea îmbogățirii ilicite, mai crede analistul Ion Tăbârță:

Organele de anchetă trebuie să vină și să probeze că într-adevăr aceste proprietăți au fost dobândite pe căi ilegale. Atunci nu vom avea nici un fel de suspiciuni că aceste dosare au o conotație politică, că este o răzbunare a guvernării împotriva opoziției cum se încearcă a interpreta. Că aceste dosare se bazează pe anumite acte de ilegalitate. Prin faptul că o serie de deputați în cazul dat, dar nu numai deputați , inclusiv funcționari de rang înalt aflați la conducerea diferitor instituții, la fel cad sub incidența acestei îmbogățirii ilicite și este clar că sursa îmbogățirii lor a fost încălcarea legii inclusiv prin acte de corupere”

Cinci foști deputați au fost reținuți săptămâna aceasta, în urma unor percheziții, fiind vizați într-un dosar de îmbogățire ilicită, în conexiune cu o anchetă legată de coruperea parlamentarilor. În dosar sunt vizați 13 din cei 14 ex-deputați care în 2015 au părăsit PCRM și au aderat apoi la Partidul Democrat. Este vorba de Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov și Anatolie Zagorodnîi, precum și de fostul deputat comunist Sergiu Sârbu care s-a alăturat democraților încă în 2013.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău