ORA DE VÂRF/ Ion Tăbârță despre lista SIS cu persoanele asociate oligarhilor: Este un fel de lege a lustrației, urmează să vedem dacă aceste persoane pot să se implice în procesele electorale

  • 29 Ianuarie 18:22
0%
00:00:00
00:00:00

Lista publicată de Serviciul de Informații și Securitate, cu persoane și organizații asociate oligarhilor acuzați de destabilizarea R. Moldova, poate fi comparată cu o lege a lustrației, a comentat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău. El crede că, cel mai probabil, persoanele vizate nu vor putea, să participe în procesele electorale.

„Urmează să vedem care va fi impactul juridic al acestei liste. Noi am avut nevoie de ceva similar în anul 2019 sau chiar poate în 2021. S-a vorbit foarte mult despre o lege a lustrației, însă o lege a lustrației nu am avut, cum a fost în majoritatea statelor post-comuniste în anii '90, din varii motive. Însă, noi ar fi trebuit să avem o lege a lustrației pentru persoanele care au servit regimului oligarhic. În linii mari, această listă de persoane, putem să spunem că este o listă a persoanelor care, sub o formă sau alta, au fost și poate mai sunt în serviciile elementelor oligarhice din Rep. Moldova.

Vom vedea care va fi decizia referitoare la aceste persoane. Cel mai probabil, aceste persoane nu se vor putea implica în procesele electorale la următorul scrutin. Avem o lege votată cu referire la partidul Șor:  anume persoanele care sub o formă sau alta au fost implicate în anumite funcții de conducere sau au avut o anumită responsabilitate în cadrul partidului Șor, ei pe o anumită perioadă nu pot să se implice în procesele electorale. Din aceste motive, spre exemplu, doamnă Marina Tauber nu a fost acceptată de către instituțiile statului din Rep. Moldova, mă refer la instituțiile electorale, să participe la alegerile pentru Primăria municipiului Bălți. Această listă este un fel de lege a lustrației din Rep. Moldova, urmează să vedem care va fi impactul juridic al publicării acestei liste și vom vedea dacă aceste persoane pot să se implice în procesele electorale sau politice din Rep. Moldova”, declară Ion Tăbârță.

Săptămâna trecută, Serviciul de Informații și Securitate a publicat în Monitorul Oficial o listă ce cuprinde 500 de nume ale persoanelor și entităților asociale lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și altor persoane supuse sancțiunilor internaționale și care figurează în dosare de fraudă și corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău