Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Dacă parcursul european al R. Moldova va fi inclus în Constituție, acest proces va fi cu greu de deturnat de partidele proruse (Audio)

  • 10 Aprilie 15:31
0%
00:00:00
00:00:00

În cazul în care cetățenii Rep. Moldova vor susține la referendum Rep. Moldova la UE și parcursul european va fi inclus în Constituție, acest proces va fi cu greu deturnat de partidele proruse, care ar putea reveni la guvernare, a explicat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.

În aceste context, el a atenționat că alegerile parlamentare din 2025 sunt importante pentru evoluția parcursului european.

„Dacă până la urmă nu vom avea forțe proeuropene la guvernarea Rep. Moldova… or, noi trebuie să recunoaștem că procesul nostru de integrare europeană, din păcate, nici pe departe încă nu este ireversibil. Însă, faptul că va exista o asemenea prevedere în Constituție ar putea să stopeze unele procese de deturnare a parcursului european… Nu exclud că unele partide aflate la guvernate nu vor dori să realizeze aceste reforme. Aceste partide vor trebuie să schimbe Constituția, să aibă acea majoritate mare din partea societății, astfel încât ei să poate scoată din Constituție acea prevedere ce se referă la integrarea Rep. Moldova în UE ca model de țară”, a afirmat Tăbârță.

Majoritatea parlamentară PAS a inițiat procedura de organizare a referendumului pentru revizuirea Constituției și a transmis marți inițiativa Curții Constituționale, a anunțat deputata Veronica Roșca, președinta Comisiei juridice a Parlamentului.

Astfel, alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea avea loc pe 20 octombrie. Potrivit proiectului, întrebarea supusă referendumului va fi „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eropeană?”.

Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să dea un aviz proiectului de lege, care va fi ulterior prezentat Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău