Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Dacă aceste alegeri vor fi influențate, vor fi viciate, ca până la urmă să fie fraudate, R. Moldova se va pomeni în situația că va fi izolată internațional

  • 23 Septembrie 2020 16:54
0%
00:00:00
00:00:00

Fraudarea alegerilor prezidențiale ar putea duce la izolarea internațională a Rep. Moldova, atenționează comentatorul politic Ion Tăbârță. El a amintit de o declarație recentă a unui grup de europarlamentari în care acuză autoritățile de la Chișinău de subminarea integrității procesului electoral.

„În linii mari, până acum R. Moldova s-a încadrat în ceea ce se numește democrație electorală. Însă, dacă aceste alegeri vor fi influențate, vor fi viciate, ca până la urmă să fie fraudate, R. Moldova se va pomeni în situația că va fi izolată internațional. Guvernarea, orcicare ar fi ea, nu trebuie să riște astfel încât influențând alegerile să fim izolați în totalitate. Nu cred că se va ajunge la o situație ca cea din Belarus, dar când există o concurență acerbă, la limită, între doi candidați, și am avut exemplul din 2016, uneori o viciere de așa gen poate să încline balanța în folosul candidatului aflat la putere. În condițiile când resursa administrativă se implică, poate să influențeze alegerile cu 3-4%. Multe voci spun că anume așa a fost în 2016. Atunci resursa administrativă a lui Vladimir Plahotniuc a lucrat pentru Igor Dodon în turul doi. Când alegerile nu vor fi recunoscute vor urma sancțiuni, o izolare și mai mare, ceea ce va înrăutăți situația economică și socială a R. Moldova, a declarat Ion Tăbârță. 

Expertul  Ion Tăbârță a denunțat în acest context implicarea Comisiei Electorale Centrale în jocul politic, interpretând legislația electorală în folosul unui candidat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău