Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Procedura de screening este una strict tehnică și va avea loc pe capitole și comisii în domeniu”

  • 09 Iulie 15:28
0%
00:00:00
00:00:00

Prima sesiune de screening în procesul de negociere cu Uniunea Europeană va avea loc în perioada 10-11 iulie, la Chișinău. Subiectele care vor fi discutate se referă la achizițiile publice. Urmează să fie analizate reglementările naționale, elementele de reformă necesare și activitățile ce urmează în perioada următoare. Comentatorul politic Ion Tăbârță a explicat, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că procedura de screening este una tehnică și va avea loc pe capitole, această etapă fiind doar începutul procesului care pe parcurs va avansa.

„Această procedură este una strict tehnică și va fi una pe capitole și comisii în domeniu. Noi trebuie să ne deprindem că în perioada următoare vom avea vizitele unor comisari europeni și experți din cadrul UE, pentru a realiza cele prevăzute în acest proces de negocieri. Dacă la prima etapă s-a făcut un screening per general, aici ne referim la legislația primară. Noi, pe lângă legislația primară, avem și legislația secundară, iar acest lucru înseamnă că trebuie de analizat totul în detalii și, din punct de vedere tehnic, urmează o perioadă destul de încărcată prin a analiza subiectele în cele mai mici detalii. De aceea, nu trebuie să ne uimească acest screening, pentru că abia începe acest proces și cred că peste o anumită perioadă noi deja ne vom acomoda cu o astfel de stare a lucrurilor”, a explicat Ion Tăbârță.         

Amintim că Republica Moldova a deschis negocirile de aderare la Uniunea Europeană la 25 iunie a.c.

În medie, în următorii ani, Chișinăul ar trebui să aducă în conformitatea cu legislația europeană circa 2.000 - 2.500 de legi și acte normative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău