Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Noi nu punem la îndoială intenția actualei guvernări de a reforma, însă alta este întrebarea dacă actuala guvernare poate, este în stare să reformeze justiția”

  • 19 Octombrie 2022 19:00
0%
00:00:00
00:00:00

Cauza penală în care este cercetată Marina Tauber face parte dintr-o serie de dosare de rezonanță, iar finalitatea acesteia ar proba performanța sistemului justiției în Rep. Moldova, afirmă analistul Ion Tabârță, comentând decizia instanței de judecată de a o elibera pe deputata Partidului Șor din arest la domiciliu.

În contextul acestor evenimente, expertul amintește de dosarul lui Ilan Șor și cele ale politicienilor din alte partide care au interacționat cu instituțiile de anchetă. Potrivit analistului, când se ajunge, însă, la momentul deciziei, lucrurile trenează, fie din cauza că dosarele nu sunt bine probate, fie din motiv că nu există voință din partea instituțiilor judecătorești de a finaliza dosarele cu o decizie, conform sistemului justiției.

Obiectivul actualei guvernări este de a reforma justiția, iar faptul că s-a creat cadrul legislativ pentru procedura de pre-vetting, abia acum poate să dea roade, a mai explicat expertul în cadrul emisiunii „Ora de Vârf”:

„Or ceea ce vedem noi acum nu avem încrederea că reformele merg după traiectoria corectă sau au direcția corectă, că reformele sunt realizate în mod adecvat. Noi nu punem la îndoială intenția actualei guvernări de a reforma, însă alta este întrebarea dacă actuala guvernare poate, este în stare să reformeze justiția, și avem două instituții de bază, instituția procuraturii și instituțiile judecătorești. Dacă în procuratură am mai avut niște mișcări, însă nici acele mișcări nu prea erau clare ce este o curățire din interior sau o luptă dintre clanuri”, afirmă Ion Tăbârță.

Potrivit expertului, dosarul Marinei Tauber demonstrează că sistemul de funcționare a instituțiilor rămâne unul opac, iar forțele politice de opoziție care vor să deturneze parcursul european, par a prinde vigoare, organizând proteste cu corturi goale în fața Președinției.

Marina Tauber a fost eliberată marți din arest la domiciliu, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și plasată sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Deputata este acuzată că ar fi falsificat raportul financiar al formațiunii și că ar fi acceptat finanțarea ilegală a partidului. Ea a fost lipsită de imunitatea parlamentară pentru a fi cercetată penal.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău