Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Închiderea frontierei cu Ucraina ar putea izola Rep. Moldova pe plan internațional” (Audio)

  • 06 Iunie 14:40
0%
00:00:00
00:00:00

„Închiderea frontierei cu Ucraina ar putea izola Rep. Moldova pe plan internațional”, opinează analistul Ion Tăbârță, comentând o declarație a ambasadorului ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko, făcută de diplomat în ipoteza în care la putere ar ajunge partidele pro-ruse.

„Închiderea frontierei cu Ucraina ar însemna pentru Republica Moldova o izolare la nivel internațional. Noi trebuie să luăm în calcul situația noastră geografică specifică: avem doar doi vecini, România și Ucraina. Faptul că Republica Moldova s-ar fi pomenit izolată dinspre est, atunci practic unica șansă a noastră de a comunica la nivel internațional ar fi doar prin România. Asta ar duce la riscul ca Republica Moldova să se transforme într-o regiune Transnistreană mai mare, iar la nivelul relațiilor cu statele europene, practic Republica Moldova s-ar transforma în al doilea Belarus cu toate limitările sale. Este foarte important ca noi să spunem lucrurilor pe nume și populația noastră, care în continuare se uită spre Federația Rusă cu simpatie, ar trebui să ia în calcul faptul că, dacă noi am avea o Guvernare pro-rusă sau oligarhică la cârma Republicii Moldova, atunci lucrurile s-ar schimba dramatic la nivel internațional. Cetățenii trebuie să conștientizeze că o Guvernare pro-rusă ar însemna o catastrofă pentru noi, pentru că Federația Rusă nu va investi în noi. Multe din ceea ce avem acum pur și simplu nu vor mai fi și nu vor mai veni”, a declarat Ion Tăbârță.

Amintim că Ucraina a închis segmentul de frontieră pe care îl are cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova pe fondul invaziei rusești, în februarie 2022, la câteva zile de la începutul războiului. Decizia a fost luată, la acea vreme, în contextul în care în stânga Nistrului staționează trupe rusești și paramilitare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,68
Cer fragmentat
Umiditate:48 %
Vint:4,45 m/s
Wed
21
Thu
22
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău