Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „În Republica Moldova, una dintre cele mai mari probleme este lipsa de resurse umane”

  • 02 Iulie 18:08
0%
00:00:00
00:00:00

Recensământul populației și locuințelor vine să evidențieze fenomenele și problemele demografice cu care se confruntă Republica Moldova, de la redirecționarea diasporei forței de muncă din Federația Rusă spre Occident, la continuarea scăderii natalității, susține analistul Ion Tăbârță.

Datele statistice acumulate în urma Recensământului reafirmă importanța perspectivelor de integrare europeană. Astfel, numărul redus al populației, cauzat de o deficiență de cadre, ar putea fi contracarat prin intermediul unor politici europene de menținere a populației în stat, a declarat expertul în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău.

Până la urmă, această redirecționarea a diasporei, a emigranților noștri de muncă, a avut și impact pozitiv asupra aspectelor politice, dacă e să ne referim la autoritățile sau la puterea politică care este pro-european orientată. (…)

Avem acești două milioane jumătate care sunt stabil pe teritoriul Republicii Moldova. Aici, desigur, nu au trecut prin acest Recensământ regiunea transnistreană, care nu este controlată de către autoritățile constituționale. Au trecut prin această examinare a recensământului doar acele localități care sub controlul autorităților constituționale. Autoritățile trebuie să vadă cum să oprim acest trend negativ, cum să ajungem iarăși la un anumit spor demografic pozitiv”, a spus Ion Tăbârță.

Recensământul relevă că „avem o deficiență de cadre. La noi, una dintre cele mai mari probleme este lipsa de resurse umane, sau această capacitate umană, și nu este vorba despre instituțiile guvernamentale, dar la foarte multe organizații, întreprinderi, firme, peste tot”, a mai atenționat analistul.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie 2024. Acesta este efectuat o dată la 10 ani și are drept scop colectarea datelor pentru elaborarea politicilor publice și dezvoltarea unui stat. Conform ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, până în prezent au fost recenzate circa 1,6 milioane de locuințe și 2,4 milioane de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,6 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău