Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Federația Rusă va încerca să facă tot posibilul ca R. Moldova să nu avanseze în implementarea Acordului de Asociere, pentru că duce la reforme profunde și o va îndepărta de acel model post-sovietic hibrid”

  • 27 Octombrie 2021 18:27
0%
00:00:00
00:00:00

Faptul că Federația Rusă nu era încântată de pachetul energetic III și aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană era evident, la fel ca și faptul că Moscova nu agreează implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a comentat analistul politic Ion Tăbârță pe marginea articolului din publicația britanică Financial Times referitor la negocierile cu Gazprom. El s-a arătat sigur de faptul că Rusia va înainta și alte condiții Republicii Moldova, legate de influența politică prin intermediul regiunii transnistrene.

Era clar că una dintre condițiile Federației Ruse va fi renunțarea la Pachetul energetic III. Totodată, Federația Rusă va încerca să facă tot posibilul ca Republica Moldova să nu avanseze în implementarea Acordului de Asociere, pentru că duce la reforme structurale, profunde, la modernizare și o va îndepărta de acel model post-sovietic hibrid – jumătate instituții democratice, jumătate proceduri autoritare sau oligarhice, spre un model european.

Și eu cred că ceea ce ne-a comunicat această publicație este doar o parte din condiții. Sunt sigur că Federația Rusă, dacă nu acum imediat, atunci la următoarea etapă, neapărat va pune și alte condiții, legate de influența politică aici, la Chișinău. Această influență politică poate fi asigurată prin faptul ca în continuare armata rusă să staționeze aici, să aibă acordul Republicii Moldova și, desigur, statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova, care trebuie să garanteze anumite pârghii de influență ale Tiraspolului, deci ale Moscovei, asupra politicii guvernului central de la Chișinău. Așa că, substratul politic al acestor negocieri era clar. Și faptul că ni s-a spus că este economie curată în negocierile dintre Republica Moldova și Gazprom, din start, nu era credibil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău