Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Avansarea Rep. Moldova în procesul de negocieri depinde și de factorul politic și de realizarea reformelor” (Audio)

  • 04 Aprilie 15:09
0%
00:00:00
00:00:00

Vizita de ieri a premierului belgian la Chișinău denotă că se depune efort ca începerea tehnică a negocierilor de aderare a R. Moldova la UE să înceapă cât mai rapid, până la întâi iulie, data încheierii mandatului Belgiei la președinția Consiliului Uniunii Europene. În acest context, comentatorul politic Ion Tăbârță a subliniat, în cadrul emisiunii Ora de Vârf, de la Radio Chișinău, că avansarea Rep. Moldova în procesul de negocieri depinde și de factorul politic și de realizarea reformelor.

„Acest lucru înseamnă că se depune efort ca în sfârșit, acea fază tehnică de începere a negocierilor să fie dusă la capăt. Au fost speculații din stânga politică a Rep. Moldova că aceste negocieri așa și nu vor începe, pentru că vom avea alegeri europarlamentare, iar  în funcție de asta, pot apărea anumite rezerve ale UE față de începerea procesului de negociere propriu-zis.

Ceea ce înțeleg eu din ce ne-a spus prim-ministrul belgian, anume Belgia deține acum într-adevăr președinția Consiliului UE și se depun eforturi de a ajunge la constituirea acelui cadru de negociere, să fie dus din punct tehnic până la capăt și în funcție deja când va fi finalizat acest cadru de negociere să înceapă negocierile propriu-zise pe domenii și capitole.

Cât de bune sau cât de rapide vor fi aceste negocieri depind de doi factori majori, primul factor este cel al voinței politice și al doilea aspect general și foarte important este capacitatea unei guvernări de a realiza reformele asumate. Însă, nu tot timpul pe anumite domenii actuala guvernare a dat dovadă de capacitatea de a mișca anumite reforme mai repede și vedem cât de greu merge reforma justiție.

Dacă reformele vor avea și anumite rezultate palpabile asupra nivelului de trai al cetățeanului simplu, atunci acea divizare și rezervă, care există la o anumită categorie de populație privind parcursul european, va scădea și numărul celor care sunt eurosceptici se va diminua și doar atunci noi ne vom apropia de UE”, a declarat Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău.     

Prim-ministrul belgian, Alexander de Croo, a efectuat o vizită ieri, la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu și au participat împreună la o întâlnire cu liceeni din Chișinău, cu care au discutat despre parcursul european al R. Moldova. Belgia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,54 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
16
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău